שעון הקיץ שיחל בסוף החודש יביא עימו תוספת של אור במהלך היום, אך גם פחות זמן שינה בשל הזזת השעון קדימה. במרוצת השנים נערכו מחקרים רבים על האופן שבו הזזת השעון משפיעה על בני אדם, וכעת מדענים בודקים את ההשפעות הללו בקרב כלבים.
בשנת 2021, חוקרים באונטריו שבקנדה ערכו מחקר על כלבי מזחלת וכלבי בית. המחקר נערך בליל המעבר לשעון חורף, כאשר אנו מרוויחים שעת שינה והשמש זורחת מוקדם יותר. גם הכלבים וגם הבעלים נשאו חיישנים שמדדו את התפקודים הפיזיולוגיים שלהם.


המדענים גילו שלמרות שלחיות המחמד לא היה קושי להסתגל לשינוי, חלפה יממה עד שכלבי המזחלות – כלבים עובדים השוהים בלילות בכלביות – הסתגלו לשינוי. התוצאות הפתיעו את החוקרים.
"מאחר שהם שוהים בחוץ, ציפיתי שכלבי המזחלות יסתגלו מהר יותר לשינוי בזמן הזריחה; הרי ידוע שאור יום הוא הגורם הסביבתי המשמעותי ביותר של דפוסי ערות־שינה", אומר מינג פיי לי מאוניברסיטת טורונטו שהיה ממובילי המחקר.
אולם, תוצאות המחקר סתרו הנחה זו. "הגורם העיקרי שהשפיע על זמן ההשכמה של הכלבים היה פעילות אנושית. המשמעות היא שכלבים מושפעים משינויים בשעות האור במידה פחותה בהשוואה להשפעה שלנו יש עליהם", הוסיף פיי לי.
"כלבים מבויתים מושפעים מאוד מבני אדם. המחקר מספק הוכחה נוספת לכך שהדפוסים של בני אדם וכלבים מסונכרנים", אומרת לבניה נגנדרן שהשתתפה גם היא במחקר.

השפעות הדדיות
חלק מבעלי הכלבים היו חולקים על דבריהם של פיי לי ושל נגנדרן. כך למשל, הרשתות החברתיות מלאות בסרטונים ויראליים של חיות מחמד המבקשות לקבל ארוחת ערב שעה מוקדם מהרגיל בשעון חורף, ושל חיות המסרבות לקום מהמיטה לאחר המעבר לשעון קיץ.
רומי הוא כלב ביגל בן ארבע המתגורר בביתה של ניקול אוואט בקליפורניה. לאחר המעבר לשעון קיץ במרץ האחרון, פרסמה ניקול סרטון שבו רומי מסרב לקום ממקום מרבצו – אך היא מודה כי מדובר בהלצה. "אם הייתי מאפשרת לו, רומי היה ישן 23 שעות ביממה. אני לא באמת חושבת שהוא מבחין במעבר לשעון קיץ", היא אומרת.
עם זאת, לאחר המעבר לשעון חורף – כאשר הארוחה שלו מתעכבת בשעה – ניקול טוענת שהיא אכן מבחינה בשינוי משמעותי ברומי.
"אם הוא צריך לחכות שעה נוספת לארוחת ערב, הוא מתנהג כאילו הוא עומד למות מרעב", היא אומרת. "לכן, בימים שלפני שעון הקיץ אני מאכילה אותו 15 דקות מאוחר יותר בכל ערב, כדי שיהיה לו מספיק זמן להסתגל".
לבעלי כלבים רבים אין זה נשמע מופרך שחיות המחמד שלהם יושפעו משינוי השעון. אחרי הכול, בדומה לבני אדם, לכלבים יש מתנד צירקדי; הלא הוא שעון ביולוגי מחזורי המשפיע על זמני הערות, השינה והאכילה שלנו.
אולם, הווטרינרית אלחנדרה מונדינו מצביעה על תמונה מורכבת יותר. מונדינו, העוסקת בחקר השינה של כלבים, מציינת שלצד ההשפעות של אור יום, גם אינטראקציות חברתיות וזמני האכלה יכולים להשפיע על המתנד הצירקדי שלהם.

תוצאות המחקר שנערך באונטריו – שהראו כי כלבי בית הסתגלו ללא קושי לשעון הקיץ – נשמעים לה הגיוניים, שכן הן עולות בקנה אחד עם תוצאות המחקר שלה. "לבני אדם יש השפעה גדולה מאוד על כלבים, אפילו יותר מאשר ההשפעה של זריחה או של שקיעה", היא אומרת.
הווטריניר קרלו סיראקוסה מאוניברסיטת פנסילבניה התנסה בטיפול בכלבים שחוו הפרעות שונות לאחר מעבר לשעון הקיץ. "אם אתה מסתכל על מעבר השעון מנקודת המבט של הכלב, הם חושבים שהבעלים שלהם מבולבלים ועושים דברים בזמנים לא מתאימים", הוא אומר.
עם זאת, סיראקוסה סבור שתגובת הכלבים אינה קשורה למתנד הצירקדי כפי שהיא קשורה בהתנהגות האנושית.
"חילופי העונות ומעבר השעון משפיעים על ההתנהגות האנושית", הוא מסביר. "אם אתה יוצא מהעבודה בחמש ומוציא את הכלב שלך רק לעת ערב, הטיול יהיה לרוב קצר ושקט מאוד", הוא אומר.
אולם לאחר המעבר לשעון קיץ יש יותר אור יום בערבים – וסביר להניח שהטיולים יתארכו ויכללו אינטראקציות בין כלבים ובעליהם ברחוב ובגינות הציבוריות.
"המעבר הזה עלול להיות קשה יותר לכלבים שאינם מורגלים לנוכחות של אנשים וכלבים אחרים, כך שהם עלולים להיות עצבניים יותר", אומר סיראקוסה. "זו הסיבה שאנחנו רואים שחלים שינויים בכלבים לאחר המעבר לשעון קיץ".

אישיות וגיל הכלב
למרות ההסתייגויות, החוקרים מדגישים כי בהחלט ייתכן שכלבים רבים חווים תופעות שונות הקשורות ישירות למעבר לשעון קיץ. "ההשפעה תלויה באישיות של הכלב – ממש כמו אצל בני אדם", אומר סיראקוסה. "יש אנשים שסובלים מההפחתה בשעת השינה, ואילו אחרים מסתגלים לכך מהר מאוד".
"כלבים מבוגרים נוטים לאבד את המתנד הצירקדי שלהם כשהם מזדקנים, מה שעלול להוביל להפרעות בשינה", מסבירה מונדינו. "זה מסביר מדוע הם מתקשים עם שעת שינה חסרה כשהשעונים זזים קדימה וייתכן שהם יצטרכו לפצות על כך באמצעות תנומות לאורך היום".