עבור רומנטיקנים מודרניים 'החלקה ימינה' ביישומי היכרויות היא שם נרדף למשיכה ולאהבה. כעת, למרות הפופולאריות ההולכת וגוברת שלהם, יישומי ההיכרויות נתונים למתקפה.
ביום האהבה האחרון, הוגשה תביעה נגד יישומי היכרויות פופולריים בגין תכונות 'ממכרות' שנועדו "לגרום למשתמשים להמשיך ולהחליק ימינה או שמאלה לנצח".
,Match Group שבבעלותה מספר יישומי היכרויות מקוונים פופולריים, היא החברה שהוגשה נגדה התביעה. החברה דוחה לחלוטין את הביקורת, ואומרת שהתביעה "מגוחכת וכי אין לה שום בסיס".
יהא אשר יהא הבסיס החוקי לטענות נגד החברה, התביעה הפנתה את תשומת הלב הציבורית לשאלה רלוונטית מתמיד: האם יישומי היכרויות באמת ממכרים? והאם שימוש כפייתי ביישומים הוא אשמתן של חברות, או תופעה בלתי נמנעת המתרחשת בעולם שהופך ליותר ויותר טכנולוגי?"
מה קורה כשאנחנו מחליקים?
האפשרות שהזיווג המושלם נמצא במרחק תנועת אגודל קורצת למדי.
"המוח נוטה להתמכר, במיוחד כשמדובר באהבה", אומרת הלן פישר, אנתרופולוגית ביולוגית וחוקרת בכירה במכון קינסי באוניברסיטת אינדיאנה. "היישומים הללו מוכרים את הפרס הגדול ביותר של החיים", הוסיפה.
אליאס אבוג'אודה, פרופסור לפסיכיאטריה בסטנפורד, אומר שיישומי היכרויות גורמים למשתמשים לחוש התרגשות רבה כאשר הם מוצאים בן זוג פוטנציאלי, ומשער שהמנגנונים המעוררים התרגשות זו קשורים במסלול תגמול דמוי דופמין.
"אנו יודעים שדופמין מעורב בתהליכים ממכרים רבים, ויש עדויות המצביעות על כך שהוא מעורב גם בהתמכרויות שלנו למסכים", הוא אומר.
אחד הקשיים הקשורים בשאלת ההתמכרות ליישומי היכרויות היא שהאלגוריתמים של החברות אינם חשופים לקהל הרחב, ושיש מחסור במחקר על השפעתם של היישומים על המשתמשים. "זה נושא שלא נחקר מספיק", אומר אבוג'אודה.
איימי גורדון, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת מישיגן, גורסת שחיזוי התאמה בין אנשים הוא "תעלומה גדולה" בקרב חוקרי מערכות יחסים. "אנחנו עדיין לא יודעים להסביר מדוע אנשים מסוימים בוחרים זה בזה", היא אומרת.
בראיון שערך לאחרונה עם כתב העת פורצ'מן, הכחיש ג'סטין מקלאוד, מנכ"ל הינג' ((Hinge, שהיישום משתמש ב"ציון אטרקטיביות". במקום זאת, הוא טען, היישום בונה 'פרופיל טעם' המבוסס על תחומי העניין של כל משתמש ועל דפוסי בחירה קודמים. בדף האינטרנט הרשמי של Hinge, כתוב כי החברה משתמשת באלגוריתם השידוך היציב כדי למצוא התאמה בין זוגות.
כמו בכל פלטפורמת מדיה חברתית, יש לשער שיישומי היכרויות רוצים לשמור על מעורבות המשתמשים שלהן. "מאחורי יישומי ההיכרויות עומדות חברות", אומרת קתרין קודוטו, פרופסור למדעי התקשורת באוניברסיטת בוסטון. "החברות האלה מנסות להרוויח כסף, והן מרוויחות כסף על ידי כך שהמשתמשים נשארים באפליקציות שלהן".
Match Group מכחישה את הטענה שהאפליקציות שבבעלותה מנסות להגדיל את מעורבות המשתמשים ולא את שיעור ההתאמה ביניהם. "אנחנו שואפים לגרום לאנשים לצאת לדייטים מחוץ לאפליקציות שלנו", אמר דובר החברה. "כל מי שאומר אחרת לא מבין את המטרה והמשימה של התעשייה שלנו".
בראיון שקיים עם פורצ'ן, טען מקלאוד שהאלגוריתם של הינג' לא מנסה לעודד משתמשים לשלם עבור מנוי.
הלן פישר, המשמשת יועצת מדעית ראשית של Match.com, מסכימה ואומרת שהאסטרטגיה הטובה ביותר לעסקים היא לסייע למשתמשים למצוא אהבה, ושבעקבות כך ימליצו לחבריהם להירשם גם כן.
היכן הבעיה?
במסגרת מחקרים שונים צפו מדענים בהתנהגויות המעידות על התמכרות בקרב המשתמשים באפליקציות היכרויות – בדומה לאלו שנצפו בפלטפורמות מדיה חברתית אחרות.
"בעיניי, הקו בין אפליקציות היכרויות למה שעושות הרשתות החברתיות הוא מטושטש מאוד", אומר אבוג'אודה. "אנשים מתחילים להסתמך על אפליקציות היכרויות לשם הערכה עצמית ולשם שיפור זמני במצב הרוח שלהם".
קודוטו מסתייגת מהגדרה רשמית של שימוש כפייתי באפליקציות היכרויות. נכון לזמן כתיבת שורות אלו אין הגדרה מקובלת להתמכרות בהקשר של מדיה חברתית, והמהדורה האחרונה של המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM) אינה מכירה בהתמכרות לאינטרנט או למדיה חברתית כהפרעה רפואית.
ובכל זאת, אומרת קודוטו, חלק מהסימנים הבולטים של התמכרות קיימים – כמו בדיקה כפייתית של יישומי היכרויות ואף חווית גמילה.
מחקר שערכה קודוטו מצא כי התנהגות זו שכיחה יותר בקרב אנשים החווים חרדה חברתית ובדידות, וגם אבוג'אודה התרשם ששימוש ביישומי היכרויות מהווה לעיתים מנגנון התמודדות עם דיכאון או חרדה. "גם אם זה לא עונה על הקריטריונים של התמכרות", אומר אבוג'אודה, "אין ספק שאלו סימנים של התנהגות פתולוגית".
אולם יש הטוענים כי עמדות אלו מרחיקות לכת.
"כ־15 מיליון מערכות יחסים רומנטיות חדשות נוצרות בארה"ב מדי שנה", אומר רוזנפלד. "העובדה שלא כל אדם מוצא התאמה מושלמת במסגרת הזמן שקצב לעצמו, לא אומרת שהאפליקציות לא עובדות".
על דבר אחד המומחים אינם חלוקים: על אפליקציות ההיכרויות להיות שקופות יותר לגבי האלגוריתמים שלהן, ועליהן לבנות ממשקים הממוקדים ביצירת קשר אמיתי על פני סיפוק מיידי.
"דמיינו אפליקציה שמזכירה לכם: 'החלקתם כבר 50 פעמים בחמש הדקות האחרונות. אולי תעשו הפסקה?'", אומר אבוג'אודה. "אפליקציה כזו תעודד משתמשים להרהר בהתנהגות שלהם ולנהל את זמנם בצורה מודעת יותר".