קרחון בירץ' (Birch), המתנשא מעל העמק שבו שוכן הכפר השווייצרי בלאטן (Blatten), הראה סימני סדיקה במשך שבועות. ב־28 במאי, סימנים אלו הפכו למציאות טרגית: הקרחון קרס בבת אחת, וגרם למפולת אדירה שכיסתה את הכפר כולו בקרח, בסלעים ובבוץ.
החיים בבלאטן התנהלו על מי מנוחות כ־800 שנים, אך לאחר ההתמוטטות כמעט לא נותר דבר מהכפר. מבט ממעוף הציפור מגלה מספר גגות רעפים מבצבצים מתוך שכבת אדמה עבה, המשתרעת לאורך שני קילומטרים ולעומק של עשרות מטרים. תמונות לווין מראות כי המסה שגלשה מההר הייתה כה עצומה, עד שעקפה את העמק וטיפסה על המדרון הנגדי.

כ־300 מתושבי הכפר פונו זמן קצר לפני האירוע, בעקבות התרעה של גאולוגים שזיהו את הסכנה הממשמשת ובאה. רובם מצאו מקלט בכפרים סמוכים, אם כי אדם אחד עדיין נעדר. הנזק לתשתיות אינו כולל רק מבנים, אלא גם גשרים, דרכים ונקודות גישה לכפר שהפכו לבלתי עבירות.
מדידות שנעשו לאחר המפולת הצביעו על עוצמה סייסמית שמזכירה רעידת אדמה בינונית, מה שמעיד על הכוח העצום של הקריסה. זוהי אחת הקריסות ההרריות הגדולות שתועדו בשווייץ, והיא ממחישה את חומרת התהליך המתרחש באזור.
לאחר המפולת נוצר סכר טבעי באפיק הנהר המקומי, והמים החלו להצטבר ולזרום בדרכים חדשות. הרשויות המקומיות חוששות מקריסת הסכר, דבר העלול לגרום להצפה של שטחים נרחבים.

הכפר בלאטן, שניחן בשלווה האלפינית המאפיינת את הכפרים השוויצרים המסורתיים, הפך בתוך דקות לאתר הריסות. מעל ההריסות מרחפת השאלה אם ניתן יהיה אי־פעם לשקם את המקום.
האירוע קשור במגמה נרחבת יותר: בשנים האחרונות ניכרת האצה במקרי התמוטטות דומים – באירופה, באסיה ובאזורים קפואים נוספים. מומחים סבורים כי נסיגת הקרחונים והפשרת קפאת־העד (פרמפרוסט) – אותה שכבת קרקע קפואה המייצבת את מדרונות ההרים – יוצרת תנאים לא יציבים שיכולים להוביל להתמוטטויות פתאומיות. רבים טוענים שזוהי תוצאה של התחממות מתמשכת שמשנה את פני הנוף באזורים ההרריים.
גם אם קשה להוכיח קשר ישיר בין המפולת הזו להתחממות הגלובלית, הדפוס הכללי ברור: האקלים המשתנה פוגע ביסודות של הסביבה ההררית. הכפר שנעלם הפך לסמל – לא רק לאובדן מקומי, אלא גם לאיום עולמי הולך וגובר.