בשנת 2024 ראה עולם הרפואה תגליות חדשות ומרתקות הודות להתפתחויות טכנולוגיות מגוונות, בייחוד בבינה המלאכותית ובכלים החישוביים. כך למשל, מדענים למדו כיצד להחליף מסתמי לב שיכולים לגדול עם הגיל, פיתחו בדיקות דם שיכולות לזהות אלצהיימר, והתקרבו להבנה מדוע נשים פגיעות יותר לשלל מחלות אוטואימוניות. אלו הן שבע מפריצות הדרך הבולטות ביותר בשנת 2024:
השתלת מסתמי לב שממשיכים לגדול
השנה, בפעם הראשונה בהיסטוריה, תינוק שנולד עם מסתמי לב פגומים עבר השתלה של מסתמים חדשים שממשיכים לצמוח.
למרות שניתוח להחלפת מסתמי לב פגומים בתחליפים מכניים או ביולוגיים קיים כבר למעלה משישים שנים, המסתמים החלופיים אינם גדלים או מתקנים את עצמם. יתרה מכך, במקרה של מסתמים מכניים החולים חייבים לקחת תרופות נוגדות קרישה לשארית חייהם.
בניתוח שבוצע קיבל התינוק מסתמי לב מתינוק שהיו לו מסתמים ועורקים תקינים, אך נזקק להשתלת לב מלאה. מכיוון שהמסתמים המושתלים היו חיים, הם המשיכו לגדול ממש כמו לב מושתל.

השתלת איברים של חזירים בבני אדם
השנה, רופאים השתילו בהצלחה מספר איברים של חזירים בבני אדם – פריצת דרך שעשויה לפתוח אפשרויות חדשות לאנשים הנמצאים ברשימות ההמתנה להשתלות. האיברים כללו בין היתר כליה, האיבר המבוקש ביותר להשתלה, שבמרוצת השנים הופך אף ליותר מבוקש עקב העלייה בשיעורי מחלות כליה.
הניתוח הראשון בוצע בגבר בן 62 שהושתלה בגופו כליית חזיר, שנעשו בה שינויים גנטיים להסרת גנים מזיקים של חזירים ונוספו לה גנים אנושיים כדי לשפר את ההתאמה. המדענים גם נטרלו וירוסים השכיחים בקרב חזירים, כדי למנוע סיכון לזיהום בגוף המארח.
בהמשך השנה רופאים מניו יורק ביצעו השתלות כליה ובלוטת תימוס של חזיר, שעברו עריכה גנטית כדי להוריד את סיכויי הדחייה שלהם. מספר חודשים לאחר מכן רופאים בסין לקחו את הנושא צעד אחד קדימה, והשתילו כבד של חזיר בגופת אדם. למרבה ההפתעה, הכבד המשיך לייצר מלחי מרה במהלך עשרת ימי המחקר.
עם זאת, החוקרים מדגישים כי יש עוד דרך ארוכה עד שהשתלות שלא מבן־מינו (Xenotransplantation) יהפכו לשכיחות. אף לא אחד מהחולים שעברו את ההשתלות חי זמן רב לאחר הפרוצדורה, עובדה הנתמכת על ידי מחקרים שמראים כי דחיית איברי בעלי חיים שונה מאוד מדחיית איברים של תורם אנושי.


בדיקת דם לאיתור מחלת אלצהיימר
מדענים בשוודיה פיתחו השנה בדיקת דם שיכולה לזהות מחלת אלצהיימר במבוגרים. נכון לעכשיו אבחנה מדויקת של המחלה דורשת מבחני דימות שונים כמו MRI אוCT , כך שבדיקת הדם תהיה אמצעי יעיל, מהיר וזול בהרבה לזיהוי המחלה. הבדיקה, שנקראת PrecivityAD2 ומבוססת על בדיקת PET ובדיקות נוזל שדרה, הראתה דיוק של כ־90 אחוזים, מה שהופך אותה בעיניי מומחים רבים לדור הבא של הבדיקות לזיהוי אלצהיימר.
חיסון משולב לקורונה ולשפעת
מוטציות הקורונה ממשיכות להתרבות ומחייבות את חברות התרופות לייצר לכך פתרונות, לצד החיסונים העונתיים לשפעת. השנה, חברת מודרנה (Moderna) הודיעה כי פיתחה לראשונה חיסון משולב לקורונה ולשפעת, שעשוי להיות זמין כבר משנת 2025. לדברי החברה, חיסון הרנ"א שפיתחה הראה תגובה חיסונית טובה יותר מחיסונים בודדים של שפעת וקורונה. לעומת זאת, חיסוני הרנ"א המשולבים של חברות ביונטק (BioNTech) וחברת פייזר (Pfizer) הראו תגובה חיסונית טובה לקורונה אך לא לשפעת.
השנה חלה גם התקדמות באופן שבו עולם הרפואה מאבחן את שתי המחלות הללו, הגורמים אומנם לתסמינים דומים אך מקורם בווירוסים שונים. בחודש אוקטובר האחרון אישר מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) בדיקת מטוש מהירה ללא מרשם, שיכולה לזהות קורונה וזני שפעת A ו־B בתוך 15 דקות בלבד.
הסיבה לתחלואה נשית במחלות אוטואימוניות
מחלות אוטואימוניות כמו זאבת ודלקת מפרקים שגרונית, שבהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף, מתרחשות ברובן בקרב נשים. למעשה, למעלה מ־78 אחוזים מכלל החולים במחלות אוטואימוניות הן נשים, אך הסיבות לשכיחות זו נותרו עד כה לא ידועות.
השנה גילו מדענים כי ייתכן שהאשמה טמונה במנגנון פגום שאמור לכבות את אחד משני כרומוזומי ה־X של האישה. כידוע, לגברים יש כרומוזום X בודד בעוד שלנשים יש שניים. מכיוון שאנו צריכים שרק כרומוזום X אחד יתפקד, בדרך כלל הכרומוזום השני מושתק בכל תאי הגוף.
המחקר החדש מצביע על כך שהחלבון שמשתיק את כרומוזום X עשוי להיות זה שמעורר את המחלות האוטואימוניות. עם זאת, מומחים אמרו לנשיונל ג'יאוגרפיק כי דרוש מחקר נוסף להבנת מאפייני החלבון והשפעותיו לפני שיהיו לגילוי השפעות יישומיות.
תרופה המפחיתה תגובות אלרגיות
מנהל המזון והתרופות האמריקני אישר השנה שימוש בתרופה ביולוגית בשם אומליזומב (Omalizumab), המפחיתה תגובות אלרגיות למזונות בקרב מבוגרים וילדים מגיל שנה ומעלה. בישראל נולדים מדי שנה מעל 8,000 ילדים עם אלרגיות למזון, ושכיחות זו רק הולכת ועולה עם השנים. תגובה אלרגית יכולה להתרחש בתוך דקות או שעות לאחר אכילת מזון אלרגי, כאשר התסמינים יכולים להיות קלים עד מסכני חיים.
התרופה, ששמה המסחרי הוא זולאייר (Xolair), משמשת מאז 2003 לטיפול באסתמה אלרגית במבוגרים ובמתבגרים. באופן מפתיע, מחקר חדש שפורסם השנה הראה כי אומאליזומאב יכולה גם להפחית משמעותית את הסיכון לאלרגיה למזון לאחר כארבעה חודשי טיפול בלבד. עם זאת, התרופה אינה מביאה לריפוי האלרגיות למזון, מה שאומר שעל המטופלים להמשיך ולהימנע ממזונות שיש בהם אלרגנים.

גלולה למניעת הריון שאינה דורשת מרשם
מנהל המזון והתרופות האמריקני אישר בשנה שעברה תרופה ששמה אופיל (Opill) – הגלולה הראשונה למניעת הריון שאינה דורשת מרשם רופא, שזמינה כעת לכל אישה בגיל הפוריות. בניגוד לגלולות רגילות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון, אופיל מכילה רק פרוגסטרון. הגלולה נמצאה יעילה בשיעור של 93 אחוז במניעת הריונות, ויש ליטול אותה מדי יום ובאותה שעה.