הר כרכום (בערבית: גַ'בַּל עִידֵיד) המתנשא לגובה של 840 מטרים, שוכן בנגב המערבי בסמוך לגבול מצרים. ההר שנוצר בתקופת האֵאוֹקֵן בולט בנוף: ביום בהיר אפשר לראות את פסגתו הרמה מאזורים רבים בנגב ואף מהרי אדום, וניתן למצוא בו משקעי קירטון, אבני צור וגיר.
בשל בידודו היחסי, כמו גם העובדה שצה"ל מגביל לעיתים קרובות את הגישה אליו, ההר אינו מוכר למרבית הציבור הישראלי. אך בשבת הקרובה (ה־21 לדצמבר) – היום הקצר בשנה – אישר צה"ל באופן מיוחד את הכניסה להר, כדי לאפשר למיטיבי הלכת שביננו לחזות בתופעת הטבע המרהיבה.
תופעה זו מתרחשת בצוהריי היום הקצר בשנה, כאשר קרני השמש חודרות לאחת ממערות ההר ומאירות אותה בגוונים זהובים שהעניקו לתופעה את השם "הסנה הבוער" – אותו שיח קוצני שדרכו התגלה אלוהים למשה. המראה המרהיב מביא מדי שנה להר הרפתקנים שונים המעוניינים לחזות בתופעה.
ייחודו של הר כרכום
הרים רבים זכו לתואר הנחשק 'הר סיני' המוכר לנו מהמקרא, אחד מהם הוא הר כרכום. במרוצת השנים הגיעו להר חוקרים רבים, אחד הבולטים שבהם הוא פרופ' עמנואל ענתי, שסקר מאות אתרים באזור המתוארכים לתקופה הפליאוליתית והכלקוליתית, וכן לתקופת הברונזה.
בין הממצאים שנמצאו היו שרידי מקדש פליאוליתי עתיק, וכן שרידים רבים של יישובים עתיקים. חוקרים רבים מצביעים על כך שריבוי היישובים שהוקמו באזור, על אף העובדה שלא נתברך במקורות מים רבים, מעיד כי האזור היה קדוש לדורי דורות של עמים שונים.
לאור הממצאים שמצא באתר, הגיע פרופ' ענתי למסקנה כי הר כרכום הוא הר סיני המקראי. ענתי מבסס את טענתו, בין היתר, על כמות ציורי הסלע המצויים באתר, המהווים לדידו עדויות לתרבות עתיקה שהאמינה במקרא וקיימה טקסים פולחניים בהר. כך למשל, מצביע ענתי על ציור של עין בעלת שבעה ריסים המסמלת לדבריו את עין האלוהים, על ציור של מנורה ושל אדם מתפלל, וכן על ציורי חיות כגון עקרב ונחש.
ממצא מרכזי המאשש לדברי ענתי את טענתו, הוא מסגרת מלבנית המחולקת לעשר משבצות המצוירת על אחד הסלעים בהר, המסמלת לדידו את עשרת הדברות שניתנו לעם ישראל במעמד הר סיני.
על אף מחקריו הענפים של ענתי וריבוי העדויות שהציג, חוקרים רבים מתנגדים לזיהוי הר כרכום כהר סיני. הטענות העיקריות שהועלו לאורך השנים הן שזיהוי זה אינו עולה בקנה אחד עם ציר הזמן ההיסטורי של יציאת מצרים, שלפי התיארוכים ארעה אלפי שנים לפני שהוקמו היישובים ואתרי הפולחן בהר כרכום.
דרכי הגעה
ישנן מספר דרכי הגעה לאזור: מכביש 10, וכן מכביש 40 דרך אזור צומת פארן ומצומת ציחור. המסלול מיועד למיטיבי לכת בלבד, ולפיכך מומלץ להתעדכן בקבוצות ייעודיות ובאתרי מטיילים לגבי אורך המסלול, דרכי הצטיידות באוכל ובמים, המפות הרלוונטיות לאזור ודרכי חילוץ לעת צורך.
הכניסה לאזור תתאפשר לאחר תיאום מראש עם מתא"ם פיקוד הדרום. מספרי הטלפון לבירורים: 08-9902926 ו־08-9902928.