A,Picturesque,View,Of,Santorini,,Greece,,With,Its,Iconic,White

מומחית לצונאמי הנמצאת בסנטוריני: אין כרגע סיבה לחשש

המומחית לצונאמי, פרופ' בוורלי גולדמן, מסבירה לנשיונל ג'יאוגרפיק בישראל על רעידות האדמה ביוון, מה גרם להן ועל הסיכויים שיתרחש צונאמי בישראל

האי היווני סנטוריני הוא פלא אסתטי שלא ניתן להישאר אדישים אליו, עם בתיו הלבנים־כחולים, אולם יש בו פעילות געשית ענפה הגורמת לרעידות אדמה. Shutterstock

פרופ' בוורלי גודמן תכננה כבר לפני מספר חודשים את ביקורה בסנטוריני ביוון כחלק ממשלחת של מדענים מרחבי העולם, אולם היא לא ציפתה כי היא תגיע לאי הפסטורלי ברגע קריטי כל כך.

"ידוע שמדובר באזור מאוד מורכב עם הרי געש ופעילות סייסמית ערה, אך מה שקורה עכשיו הוא יוצא דופן: בימים האחרונים התרחשו מאות רעידות אדמה שנגרמו מהתנועה של הלבה בהרי הגעש באי או בשל תזוזת לוחות טקטוניים", אומרת גודמן.

"לרוב אנחנו רואים באזור מספר מועט של רעידות אדמה, אך הרעידות שמתרחשות כעת הן חזקות יותר ובתדירות גבוהה יותר", הוסיפה.

על אף שבוורלי ועמיתיה נמצאים באי גם כעת, בזמן רעידות האדמה, היא אומרת כי לא נשקפת להם סכנה. "ייתכן שרעידות האדמה יימשכו בשבועות הקרובים, אך הסיכוי שהרי הגעש של סנטוריני יתפרצו בשלב זה הוא נמוך".

על רקע החששות כי רעידות האדמה בסנטוריני יגרמו לצונאמי שיפגע בחופי ישראל, היא טוענת כי אין סיבה לדאגה לעת עתה. "זה נכון שפעילות סייסמית עשויה לעורר רעידות אדמה חזקות שבעקבותיהם ייווצרו גלי ים גבוהים, אך זה לא המקרה כאן כי רעידות האדמה שמתרחשות כרגע ושצפויות להתרחש בהמשך אינן חזקות דיין כדי לייצר גלי צונאמי", היא אומרת.

בשל רעידות האדמה גברה אמש ההיערכות בישראל לאירוע צונאמי, שכללה בין היתר הערכת מצב של המטה לביטחון לאומי (מל"ל) ושל הרשויות המקומיות. עם זאת, גודמן אומרת כי היערכות זו מתבססת על ההבנה כי לא מדובר בתרחיש שצפוי להתרחש בפרק הזמן המיידי, אלא בתרחיש המספק הזדמנות לרענן את ההנחיות ואת פעולות התגובה האפשריות מצד גורמי הביטחון וההצלה.

"הם נפגשים כי הם רוצים לבדוק את המוכנות שלהם לתרחישים השונים – שזה מצוין. מאז שהמלחמה התחילה לא היו בישראל תרגילי התגוננות, כך שכוחות הביטחון והרשויות זיהו שמדובר בהזדמנות טובה לבחון את הדברים מחדש אחרי תקופה ארוכה", אומרת גודמן.

 לדברי גודמן, ההיערכות בסנטוריני ש־11,000 מתושביו עזבו את האי במהלך הימים האחרונים מתבססת על מדיניות דומה. "אומנם הרבה אנשים בסנטוריני עזבו את האי, אך גם הרבה נשארו. הסיבה לעזיבה הגדולה קשורה בעובדה שהרשות המקומית סגרה את בתי הספר באי כדי לבדוק את המוכנות שלהם לקראת רעידות אדמה והתפרצויות הר געש משמעותיות יותר. בעקבות סגירת בתי הספר הרבה משפחות עזבו את האי למשך שבוע, אבל לא מדובר בפינוי יזום ומאסיבי".

כמי שהפכה את מחקר הצונאמי ואת רעידות האדמה לפרויקט חיים, השהות בסנטוריני בזמן רעידות האדמה היא הזדמנות שלא תסולא בפז מבחינתה של גודמן. "זה מרגש מאוד להיות כאן בזמן ההתרחשות ולהתבונן בה ביחד עם מומחים בעלי שם עולמי בתחום. עד כה חוויתי 45 רעידות אדמה בחיי וכעת המספר מתקרב למאה", סיכמה. 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
1
h_5
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן