סודות הצילום במעמקים

צלם הטבע מירון שגב מסביר על צילום תת־מימי – תחום מאתגר ומסוכן אך גם מתגמל מאין כמותו. התוצאות מדברות בעד עצמן

צולם אתר הצלילה 'המסעדה התת ימית'. בעבר הייתה המסעדה פעילה, אך מאז 2010 משמשת אתר צלילה עם נוף לא שגרתי. בצילום מופיעה הצלמת דפנה בן נון, מעיינת במגזין נשיונל ג'יאוגרפיק.

"העולם התת-ימי מזמן חוויות מדהימות ולא תמיד הכי בטוחות: בין אם זה כריש שנתן לי ביס בסנפיר, לוויתן שהעיף אותי מחוץ למים או כלב ים שראה את הבבואה שלו במצלמה שהחזקתי ותקף אותי", אומר שגב מירון שיצר לאחרונה סדרת תמונות מרהיבה של גיליונות נשיונל ג'יאוגרפיק מתחת למים.

"אלו כמובן חוויות קיצון, אבל הן משקפות בצורה נאמנה כמה העולם התת-מימי הוא חי ודינאמי. בכל עונה יש חיות אחרות, גוון אחר למים ותופעות טבע מרתקות; אתה יכול לצלול באותו אתר לאורך כל השנה, ובכל פעם לחוות משהו אחר.

"צריך גם ללמוד איך לשמור על איזון. מצד אחד אני רוצה להציג את החיות בצורה הנאמנה ביותר למקור, אבל מצד שני אני לא רוצה להתקרב אליהן יותר מדי כדי לא לגרום להן לסטרס מיותר. צילום תת־מימי מאפשר לנו לפגוש את מה שקיים מתחת לאף שלנו בישראל, אבל חשוב שלא לפגוע בעצמנו או באחרים בדרך".

צלילה חופשית או צלילת מכלים

מירון החל את דרכו המקצועית בשנת 2019, והוא משלב בעבודתו צלילה חופשית וצלילה עם מכלים. "צלילה חופשית היא ללא עזרים. אני משנרקל מעל פני המים, עוצר את הנשימה וצולל פנימה. אני יכול לרדת לעומקים משתנים – 20–30 מטרים ואפילו ל־50 מטרים. אלו הטווחים שיש בהם אור, צבע וחיות.

"ברגע שאני צולל אני לא מוציא בועות, ממש כמו יונק שעוצר נשימה, וכך החיה לא מפחדת ממני ומקבלת אותי יותר בסלחנות. אם אני מרגיש נינוח – גם החיה מרגישה נינוחה. אני בעצם עוד דג מים – אומנם דג גדול, אבל עוד דג. במצב הזה אני יכול להתחיל לצלם. האתגר הוא היעדר זמן: אתה צריך לצלול, לתת את השוט או שניים בצורה יעילה, ולעלות בחזרה מעל לפני המים כדי לנשום. אין לך זמן לתכנן ולתקן.

"לעומת זאת, בצלילת מכלים אתה יכול לראות את התוצאה ולתקן. להזיז את הפלאשים, לתקן את הפרמטרים של המצלמה, לסגור את הצמצם ואז אולי להוציא תוצאה יותר טובה. החיסרון הוא שאתה מוציא בועות וזה מרתיע את החיות –  הרי אף חיה בטבע לא מוציאה בועות מתחת למים", הוא אומר.

עולם ומלואו

מירון סבור כי ישראל היא אחד המקומות הטובים בעולם לצילום תת־מימי. "המדינה שלנו ממש מעצמה במובן הזה, גם בים התיכון וגם בים האדום. יש במים הטריטוריאליים של ישראל מגוון רחב של סוגי כרישים, חתולי ים ועטלפי ים. רק לאחרונה גילו כמה מינים של חתולי ים ומצאו חשמלנית שנמצאת אך ורק באילת. התיעודים האלה מאוד משמעותיים למדע ומוסיפים מידע חשוב לעולם מסתורי שעדיין לא נחקר במלואו. 

"אחד הדברים הראשונים שמבחינים בהם במהלך הצילום התת־מימי הוא שיתוף הפעולה המטורף שיש בטבע. כשאני רואה דג ממשפחת המוליתיים שנצמד לאבן אני יודע שיש שם תמנון, כי שני המינים משתפים פעולה ביניהם. התמנון נכנס לתוך האבנים כי הוא מאוד גמיש, והמוליתיים תופסים את הדגים שיוצאים מתחת לאבנים. לאחר מכן הדגים חוזרים לאבנים ואז התמנון תופס אותם. המין האנושי יכול ללמוד הרבה על שיתוף פעולה מהחיות".

מירון מדגיש כי המכשול המרכזי העומד לפני צלמים מתחילים טמון במחירים הגבוהים של ציוד הצילום. "מלבד עדשה רחבה אתה צריך מארז ייעודי ששומר שלא ייכנסו מים למצלמה. בגלל שהעולם התת־מימי הוא חשוך מאוד, אתה גם צריך להשתמש בתאורה – בין אם אלו פלאשים לצילום סטילס או תאורה קבועה לווידאו. אם נכנסים לי מים לפלאש – הלכו לי 4,000 שקלים, ולכן צריך שיהיו חלקים חלופיים. זה חסם משמעותי עבור אנשים רבים,  אבל למי שזו אהבה שלו – אני ממליץ שלא לוותר עליה. אני יודע כמה זה נתן לי", הוסיף.

מעמיקים עם נשיונל ג'יאוגרפיק

"הכול התחיל מהרצאה של דפנה בן נון [צלמת נשיונל ג'יאוגרפיק] בפני אגודת הצילום. לאחר ההרצאה חברים משותפים הכירו בינינו ודיברנו על צילום תת־מימי. דפנה התלהבה מאוד והציעה שנעשה פרויקט משותף באילת. במהלך השיחה נזכרתי שצילמתי בעבר סרטון שבו הוצגו גיליונות של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק, הראיתי את הפרויקט לדפנה, וכך נולד הרעיון. התחלנו לחשוב על המסר שאנחנו מעוניינים להעביר, על סדר הצילומים וכיצד ניתן להוציא אותם לפועל.

"יום לפני הצילומים נפגשנו כדי לתאם את הכול עם מועדון הצלילה 'סיגלה' שהשכיר לנו את הציוד. למחרת בבוקר נפגשנו לקפה ולאחר מכן יצאנו לים. היינו כשעה וחצי במים, והצלחנו לצלם את כל התמונות שתכננו בצורה בטוחה ובמינימום נזק לסביבה התת־מימית".

מירון מספר שהמסר שהוא ודפנה ביקשו להעביר בצילומים הוא החיבור הישיר שבין האדם לעולם התת־מימי. "רצינו לעשות זאת בצורה הכי טבעית ונקייה וללא עזרים חיצוניים כמו מסיכות או ציוד צלילה. מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק מחבר אותך לעולם התת ימי בצורה אותנטית ואמיתית ורצינו לבטא זאת בצילומים.

"ככלל, ⁠נשיונל ג׳יאוגרפיק מלווה אותי מגיל צעיר מאוד. למדתי דרכו המון על הטבע, והוא חלק בלתי נפרד ממה שהוביל אותי לעסוק בתחום הזה. אני מקווה שהצילומים שלנו יעודדו עוד אנשים להיחשף לעולם המדהים שנקרא צילום תת־מימי", סיכם.

צפו בסרטון: פרוייקט הצילום היפהפה מתחת למים

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
1
1 (1)
שתי שעות שינה ביום? האופן שבו החיה הזאת מצליחה לשרוד הוא תעלומה
תיעוד נדיר: החוקרים צפו בלידת לווייתן בזמן אמת
לצוד קונסטלציות

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן