מרק עוף, פירות הדר ותה חם עם לימון ודבש. כשחולים, כמעט כולם – החל מסבתא ועד השכנה מהדירה שממול – עצים עצות קולינריות שיסייעו להחלמה מהירה. אך האם מאכלים מסוימים באמת עוזרים לנו להרגיש טוב יותר, ואם כן – מדוע אנחנו מאבדים לעיתים קרובות את התיאבון בזמן מחלה?
"כשלאדם חולה אין תיאבון והוא אינו חש צמא, זה בדרך כלל סימן שמערכת החיסון שלו פועלת שעות נוספות", מסבירה קולין טוקסברי, דיאטנית ופרופסור למדעי התזונה באוניברסיטת פנסילבניה. "זה אתגר", היא מוסיפה, "כי הגוף שלנו זקוק לנוזלים, כמו גם לחלבונים, לפחמימות, לוויטמינים ולמינרלים. אם אתה לא מרגיש רעב או צמא – באמת קשה לענות על הצרכים האלה."
עם זאת, מומחים סבורים שבכל זאת חשוב לנסות. "תזונה מאוזנת יכולה לזרז את קצב ההתאוששות, להעלות את רמות האנרגיה ולסייע למערכת החיסון במלחמה בפתוגן", אומרת התזונאית שיי מילס. "בסך הכול, חשוב לצרוך תזונה בריאה ומאוזנת כשחולים".

לצום או לאכול?
הסיבות לכך שאנו מאבדים תכופות את התיאבון בזמן מחלה הן מורכבות ובמידה מסוימת נוגדות את ההיגיון: נדרשת אנרגיה רבה מהמערכת החיסונית במלחמתה בזיהום, ולפיכך היה הגיוני שהגוף ירצה לצרוך מזון בריא בזמן מחלה. אולם, רוסלן מדז'יטוב, אימונוביולוג באוניברסיטת ייל, אומר שבסופו של דבר הגוף האנושי לא מכוון לתחושה טובה, אלא להישרדות. "הגוף לא תמיד רואה בזיהום איום כה גדול, שזה אכן מנוגד לאינטואיציה", הוא אומר.


לדברי מדז'יטוב, הגוף שלנו משקלל באופן לא מודע את היתרונות והחסרונות הטמונים בצריכת מזון. לאורך אלפי שנים, הניסיון להשיג אוכל בזמן מחלה הצריך מהאדם לחשוף את גופו החלש למפגש עם טורפים. ככלל, מציאת מזון הצריכה השקעת אנרגיה. על אף שתנאי חיים אלו השתנו, יש הטוענים שההתניות האבולוציוניות הללו עדיין ממלאות תפקיד כאשר אנו מאבדים את התיאבון שלנו בזמן מחלה.
"הגוף עושה פשרות פיזיולוגיות כדי לקבל אנרגיה במהלך מחלה" מציין מדז'יטוב, ומוסיף שמדענים עדיין בוחנים את המנגנונים העומדים מאחורי פשרות אלה. בדרך כלל, הגוף ניזון בעיקר מגלוקוז המגיע מהמזון. בצום, כמו גם בזמן מחלה, הגוף מנצל חומצות שומן כמקור לאנרגיה. החלפת מקורות האנרגיה, מסוכר לשומן, עשויה לספק הגנה לרקמות ולאיברים מפני זיהומים העלולים להיגרם מפתוגנים מסוימים.
אולם במקרים אחרים, ההפך הוא הנכון. כך למשל, מדז'יטוב ועמיתיו מצאו במחקר משנת 2016 שעכברים שנדבקו בשפעת הפיקו תועלת רבה מאכילה, בעוד שעכברים שנדבקו בחיידק הליסטריה מתו לאחר שנאלצו לאכול. "זה לא אומר שאתה צריך 'להרעיב' חיידקים ולהאכיל וירוסים – מחקרים בעכברים לא בהכרח משקפים את המנגנון המדויק בבני אדם, אך המחקר חושף טפח מהקשר המורכב בין אכילה למחלה", אומר מדז'יטוב.
לדברי טוקסברי, אנשים שונים עשויים להגיב בצורה שונה לאותן מחלות. "מנקודת מבט פיזיולוגית זו בעצם תגובה ללחץ, וכל אחד מגיב אחרת ללחץ", היא מסבירה.

מה כדאי לאכול ולשתות בזמן מחלה?
"הגוף שלך זקוק לחומרים מזינים, החל מחלבון, המשך בפחמימות, וכלה במינרלים ובוויטמינים. דרישות הגוף תלויות בסוג המחלה, וזה החלק שאנחנו עדיין לא מספיק מבינים", אומר מדז'יטוב. "זו הופכת לשאלה מאוד מעניינת ומורכבת: מהם השילובים והכמויות הנכונים של חומרים מזינים?"
מילס מציעה לאכול מנות קטנות ולנסות להימנע מארוחות גדולות בזמן מחלה. "אם תוסיפו לארוחה חלבון, פחמימות ופרי או ירק – תוכלו לשמור על איזון טוב של ויטמינים, מינרלים ומקרו-נוטריינטים" היא אומרת, ומוסיפה ששילוב זה הוא הבסיס לתרופת הסבתא הנפוצה ביותר – מרק עוף.
"במרקים המבוססים על ציר יש את כל הרכיבים האלה, יחד עם ויטמינים, מינרלים ואלקטרוליטים", אומרת טוקסברי. "מרקים חמים ומהבילים יכולים גם לסייע בפירוק הליחה כשמדובר בזיהומים בדרכי הנשימה העליונות -הם נותנים מענה להרבה בעיות".

לדברי מילס, ישנם ויטמינים ומינרלים שצריכתם הוכחה יעילה בעת מחלה. "ויטמין C, שמקורו בפירות וירקות, הוא נוגד חמצון רב עוצמה התומך בתאי החיסון בזמן שהם נלחמים בזיהומים, ואילו ויטמין D עשוי לשפר את התגובה החיסונית ולהפחית את משך המחלה. דגים, פטריות ובשר אדום הם בין המאכלים הבודדים המכילים ויטמין D באופן טבעי, אך יש גם מוצרי חלב ודגנים שמועשרים בוויטמין", היא אומרת.
מילס מציינת שחשוב לשתות הרבה בזמן מחלה. הידרציה היא חלק מרכזי בתהליך הריפוי, שיכול להתעכב כאשר הגוף מאבד נוזלים עקב הקאות, שלשולים או הזעות.
"מומלץ לצרוך משקאות נטולי קפאין כמו תה צמחים, מים, מיצי פירות ומשקאות המכילים אלקטרוליטים כמו קוקוס או מי אלוורה", היא אומרת. "שתיית שייק חלבון או שייק פירות וירקות יכולה לספק חומרים מזינים וחיוניים כאשר אין רצון או יכולת לצרוך מזון מוצק".
גם תוספי מזון עשויים לסייע כאשר משתמשים בהם בצורה נכונה. "הוכח שתוסף אבץ מפחית את עוצמת ומשך הזמן של וירוסים מסוימים", אומרת טוקסברי. אולם היא מסייגת ואומרת שצריך לצרוך את התוסף תוך 24 שעות מרגע הופעת התסמינים, ושאין לצרוך אותו לאורך זמן מכיוון שהוא יכול לגרום לנזק במינונים גבוהים.
הקשיבו לגוף שלכם
על אף שהחוקרים סבורים כי מזונות אינם מרפאים מחלות, נראה כי חלקם יכולים להביא הקלה. עם זאת, מומחים מדגישים כי היתרונות הגלומים בסוג מסוים של מאכלים עבור מחלה אחת, עשויים להיות לרועץ במחלה אחרת. כך למשל, קפסאיצין המצוי בפלפל חריף יכול לסייע בפירוק ליחה ולפתוח את דרכי הנשימה – אך הוא יכול גם לגרום לבחילות ובמקרים מסוימים אף להחמיר את הליחה. "גם משקאות קרים כקרח עשויים לעזור עם כאב גרון", מסבירה טוקסברי, "אבל אם אתה גדוש בנוזלים, זה עשוי להחמיר את המצב".
מדז'יטוב מאמין כי הקשבה לגוף ולהעדפותיו במהלך מחלה היא האסטרטגיה הטובה ביותר. "מה שאתה משתוקק אליו הוא לעתים קרובות מה שהגוף שלך באמת צריך", הוא אומר. "כאשר אתה חולה, השתוקקות למזון מסוים וסלידה ממזון אחר אינן אקראיות. אלו אותות של מיליוני שנות ברירה אבולוציונית המוטמעים בגוף שלך".