3

3 ניסויים מדעיים שכיף לנסות בבית!

זה באמת נכון - מדע יכול להיות כיף! מעורבות ילדים בניסויים מעשיים מפעילה בו-זמנית מספר חלקים במוח, מה שאומר שיש סיכוי גבוה יותר שהם יזכרו את מה שלמדו.

התפרצות צבעים

צילום: מארק ראקולה

כימיה לא חייבת להיות משעממת – במיוחד כשאפשר להפיק ממנה פרויקט אמנות מגניב.

הילדים יוכלו לצפות בתגובה כימית המתרחשת ממש מול עיניהם כאשר הם משלבים חלב, צבעי מאכל וסבון כלים בניסוי זה. בונוס: הם יכולים להפוך את "האמנות" שלהם לתצוגה קבועה!

תצטרכו

  • כלי אפייה רדוד עם תחתית שטוחה (העומק צריך להיות זהה בכל הכלי; יכול להיות בכל צורה – עגול ומלבני נראים מעניינים ויפים)
  • חלב (השתמשנו בחלב מלא)
  • צבעי מאכל
  • סבון כלים

מה עושים:

  1. מלאו את הכלי חלב בגובה 1.5 ס"מ.
  2. הוסיפו נקודות של צבעים באמצעות צבעי המאכל. צרו איזה דגם שתרצו, אבל השתמשו בהרבה נקודות צבעוניות.
  3. טפטפו טיפה אחת בלבד של סבון כלים במרכז החלב. צפו במה שקורה! הצבעים ישקעו בתגובה לסבון הכלים, ואז יצוצו שוב – יוצרים אפקט שיש ומתערבבים – לפני שיתייצבו ויעמדו דום.
צילום: מתיו ראקולה

מה קורה כאן

חלב הוא תחליב, כלומר תערובת של נוזלים שאינם ממסים זה את זה, אלא מתערבבים מבלי להפרד. המשמעות היא שהשומן והמים שבחלב לא מעורבבים, אלא רק תלויים בחלב. צבעי המאכל יושבים בטיפות במים גם כן ויוצרים מערכת יציבה – עד שמוסיפים את סבון הכלים. סבוני כלים נועדו להפריד לכלוך או שומן כדי שניתן יהיה לשטוף אותם. כשמוסיפים את סבון הכלים, התערובת מתפרקת, וטיפות השומן כולן ממהרות להתחבר זו לזו, מה שגורם לפריחת הצבע.

בונוס אמנותי

אחרי שהצבעים יוצרים אפקט שיש, נסו להעביר את הדגם על פיסת נייר. הניחו את הנייר בשטיחות על פני החלב ואפשרו לנוזל לספוג אותו למשך רגע או שניים. אז הרימו את הנייר מכמה פינות, הפכו אותו, והעבירו למגבת נייר לייבוש. לאחר מכן רססו אותו עם ציפוי שקוף או תרסיס אקרילי אחר לשימור הצבעים.

בונוס אמנותי נוסף:  נסו שוב עם צלחת קטנה מלאה בדבק יצירה במקום חלב. תנו לדבק להתייבש והסירו את דיסקית הדבק מהצלחת כמזכרת מוחשית מהניסוי.

משחת שיניים של פיל

צילומים מאת: מארק ראקולה

אם פיל היה משתמש במשחת שיניים, זה כנראה היה נראה ככה! למדו על תגובות כימיות תוך צפייה בתערובת מפיקת החום מבעבעת וגולשת למשך עד חצי שעה.

היזהרו! ניסוי מהנה ובועתי זה משלב מי חמצן, שמרים ודברים נוספים כדי להדגים זרזים ותגובות אקסותרמיות. צפו בתערובת מפיקת החום מבעבעת וגולשת למשך עד חצי שעה. (אזהרה: בהשגחת מבוגר בלבד! ניסוי זה מייצר חום ואדים, ומשתמש בכימיקלים. הקפידו להשגיח על ילדיכם בזמן ביצוע הניסוי).

אל תשכחו את ציוד הבטיחות: משקפי מגן, סינר מעבדה, כפפות ניטריל

תצטרכו

  • בקבוק פלסטיק ריק של סודה או מים בנפח 0.5 ליטר עם צוואר צר
  • תבנית אפייה מאלומיניום עם דפנות בגובה 5 ס"מ
  • משפך
  • חצי כוס מי חמצן בריכוז 20 (נמכר בחנות לציוד קוסמטיקה; צריך להיות בריכוז 6 אחוז)
  • טיפת סבון כלים
  • 3 טיפות עד כפית של צבע מאכל
  • כוס מדידה מזכוכית, כוס מעבדה, או כוס פלסטיק שקופה
  • כפית שמרים
  • 2 כפות מים חמים מאוד
  • כף פלסטיק
  • ציוד בטיחות: משקפי מגן, סינר מעבדה, כפפות ניטריל

מה עושים:

  1. העמידו את בקבוק הסודה בתוך התבנית.
  2. הכניסו את המשפך לצוואר בקבוק הסודה.
  3. הוסיפו חצי כוס מי חמצן, סבון כלים וצבע מאכל.

רגע, ראיתם את האזהרה למעלה? קראו אותה שוב!

4. בכוס המדידה, כוס המעבדה או כוס הפלסטיק, ערבבו את השמרים והמים החמים. ערבבו עם כף הפלסטיק.

5. שפכו את תערובת השמרים לתוך בקבוק הסודה והסירו את המשפך.

אזהרה: למקרה שפספסתם בפעם הראשונה, הימנעו ממגע או מהכתמת העור או הבגדים עם הכימיקלים. ואל תתקרבו יותר מדי, כי החום והאדים יכולים להיות מסוכנים.

מה קורה כאן

מי חמצן בדרך כלל מתפרקים (מתפצלים ליסודות נפרדים), והשילוב שלהם עם סבון כלים ושמרים (זרז) מאיץ את התהליך.

כשהחמצן נפלט מהתגובה, הוא יוצר בועות. הסבון מאיץ את הקצפת. התגובה היא "אקסותרמית", כלומר היא מפיקה גם חום וגם אדים.

טירוף המרשמלו

צילומים מאת לורי אפשטיין

בעזרת מרשמלו ומזרק (בלי המחט!), אתם יכולים ליצור לחץ שחזק יותר מהאטמוספירה, ממש בכף ידכם.

הפכו את הילדים לחכמים על ידי אכילת מרשמלו! טוב, אולי לא את המרשמלו הזה. אבל הניסוי המדעי שלפניכם עוזר לילדים ללמוד על עקרון הלחץ.

הניסוי מלמד עקרונות של לחץ, תכונות של קצף, ומדע הים. רגע, מה הקשר בין מרשמלו לים? בניסוי תוכלו בעצם לראות את ההשפעה של לחץ המים העמוקים על מרשמלו אחד בלבד.

תצטרכו

  • טוש דק
  • מזרק פלסטיק (בלי המחט) שמתאים למרשמלו מיני
  • מרשמלו מיני
  • סבון כלים

מה עושים:

  1. ציירו פרצוף או אות על המרשמלו. (זה יעזור לכם לראות איך הוא משתנה תחת לחץ.)
  2. משכו את הבוכנה של המזרק החוצה לגמרי, והכניסו מרשמלו. החזירו את הבוכנה למקומה.
  3. שאבו את האוויר החוצה על ידי משיכת הבוכנה. צפו בתוצאות.
  4. דחפו את הבוכנה בחזרה פנימה. צפו בתוצאות.

מה קורה כאן

המרשמלו אולי נראה מוצק, אבל הוא למעשה מלא בכיסי אוויר – קצף. כשאתם מזרימים אוויר פנימה, אתם מגבירים את הלחץ על המרשמלו והאוויר שבתוכו נדחס. כשהאוויר חוזר פנימה, המרשמלו עשוי להתנפח – ואם תשאבו אותו החוצה, הוא עשוי להתכווץ.

במגזין נשיונל ג'יאוגרפיק קידס הילדים לומדים דברים משמעותיים בצורה חוויתית ומהנה. הצטרפו עכשיו בהטבה: https://ngkids.co.il/join-us/

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
באוסטריה אתרי סקי רבים, כולם נגישים ומתוחזקים בקפידה כיאה למסורת האוסטרית. Pawel Kazmierczak, Alamy Stock Photo
כיכר באן ילאצ'יץ (Ban Jelačić) מתקשטת לכבוד חג המולד
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן