טמפרטורות מטפסות, קרחונים מפשירים בים הצפוני, שריפות בר קנדיות: שנת 2023 הייתה שנה לא פשוטה לסביבה, וההשפעות של שינוי האקלים והאיומים הסביבתיים על חיות הבר שברו שיאים חדשים. נתונים מקופרניקוס (Copernicus), שירות שינוי האקלים של האיחוד האירופי, מצביעים על כך שזו הייתה השנה החמה ביותר מאז החל התיעוד בשנת 1850. למעשה, ביחס לטמפרטורות שנמדדו לפני תחילת המהפכה התעשייתית, עלינו בכמעט טמפרטורה וחצי בממוצע! זו עלייה הקרובה לגבול העליון שאותו, כך אומרים המדענים, מסוכן לחצות.
אבל שנת 2023 לא הביאה עימה רק פסימיות. בשנה זו גם גילינו כמה אבני דרך מעודדות בכל הקשור לסיכוי לצמצם את משבר האקלים. בין שלל הסיבות לדאגה היו גם סימנים של תקווה.
מגמת ההחלפה של דלקים מאובנים באנרגיה מתחדשת צוברת תאוצה, גם אם הקצב עדיין אטי. בעוד שחלק ממיני בעלי החיים והצמחים הוגדרו השנה כנכחדים, אחרים נצפו שוב, לראשונה מזה עשרות שנים. יום השנה ה־50 לחוק 'מינים בסכנת הכחדה' הוכיח שמינים שבעבר נראה היה שאין להם סיכוי לשרוד, משגשגים בימים אלו באופן יחסי.
לפניכם שש נקודות ציון סביבתיות מהשנה האחרונה.
(קראו עוד על האופנים בהם תוכלו להימנע מהתייבשות במצבי חום קיצוני.)
הטמפרטורות ממשיכות לטפס
זכתה בתואר 'השנה החמה ביותר שתועדה עד כה', עם טמפרטורות ממוצעות הגבוהות במעלה וחצי מאלה שנמדדו לפני המהפכה התעשייתית. במהלך 2023 תועדו חודשי יולי, אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר החמים ביותר בהיסטוריה! יולי היה החודש החם ביותר שתועד, ואילו ה־4 ביולי היה היום החם ביותר שתועד אי פעם ואולי אחד הימים החמים ביותר ב־125,000 השנים האחרונות.
פליטת הפחמן העולמית מדלקים מאובנים, המניע העיקרי מאחורי קפיצה שכזו בטמפרטורות, הגיעה אף היא לשיא חדש בשנת 2023, לאחר שעלתה ב־1.1 אחוזים ביחס ל־2022.
החום הקיצוני ניזון גם מאירוע אל ניניו עוצמתי, שהופיע באביב האחרון בחצי הצפוני של כדור הארץ והתפתח במהירות במהלך הקיץ. לפי הארגון המטאורולוגי העולמי, דפוס כזה של מזג אוויר יוביל ככל הנראה לטמפרטורות גבוהות אפילו יותר בשנת 2024.
נזקי השריפות מתפשטים
בשנה בה נרשמו רצף של אירועי מזג אוויר קיצוניים, גל השריפות ששטף את קנדה ב־2023 היה מהאירועים הבולטים ביותר, שגם זיהמו את שמי רוב ארצות הברית. שטח שיא של 45.7 מיליוני דונמים נשרף ברחבי קנדה בשנה אחת, גדול כמעט פי שלושה מהאזור שנשרף בפעם הקודמת בקנדה ושבר כבר אז שיא, ושטח גדול פי שניים מפורטוגל.
על פי מחקר של קופרניקוס, השריפות בקנדה פלטו 410 מיליוני טונות של פחמן דו־חמצני לאטמוספירה. או במילים אחרות, השריפות בקנדה פלטו לאטמוספירה פחמן כמו כל פליטת הפחמן של מקסיקו בשנת 2021 וקרוב מאוד לנתוני פליטת הפחמן של קנדה עצמה כתוצאה מפעילות אנושית בשנת 2022.
הקטבים התחממו והפשירו
האזור הצפוני ביותר של כדור הארץ ממשיך להתחמם בצורה מהירה מאוד. פי ארבעה ביחס לשאר חלקי כדור הארץ.
בדצמבר פרסם מִנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארצות הברית (NOAA) את הדו"ח השנתי של הקוטב הצפוני. על פי הדו"ח, 2023 הייתה השנה החמה ביותר שנרשמה אי פעם באזור.
ב־26 ביוני היה חם מאוד בגרינדלנד. הטמפרטורות בתחנת המדידה בפסגה, גבוה על כיפת הקרח, קפצו מעל לנקודת הקיפאון. אלו טמפרטורות שנמדדו חמש פעמים בלבד ב־34 השנים האחרונות.
בקצה השני של כדור הארץ, ים הקרח הצטמק לשיא חדש.
כבר כמה וכמה שנים שים הקרח האנטרקטי – שמפשיר כמעט לחלוטין בכל קיץ – נותר יציב, למרות האוקיינוס המתחמם שתחתיו. לחוקרים היו הסברים שונים ליציבות הזו, אבל רבים חזו שיום יבוא וים הקרח האנטרקטי יתחיל לסגת. ב־2023, היום הזה הגיע.
ההיקף המירבי של ים הקרח האנטרקטי בשנה זו היה הנמוך ביותר שנרשם אי פעם: 17 מיליוני קמ"ר, כמעט 1,040 קמ"ר מתחת לשפל הקודם. גורם דאגה משמעותי לחיות הבר החיות באנטארקטיקה כמו פינגווינים וכלבי ים, שעבורם ים הקרח הוא בית גידול חיוני.
האנרגיה המתחדשת בעלייה
ועידת שינוי האקלים COP28 נחתמה בדצמבר 2023 עם התחייבות לשלש את קיבולת האנרגיה המתחדשת עד 2030.
מהלך זה ידרוש כמעט בוודאות יותר השקעה בתעשייה, אבל זו השקעה אפשרית, שתוביל גם לעלייה אפשרית. אנחנו יודעים זאת, כי השימוש במקורות מתחדשים כבר הגיע לשיאים חדשים בשנת 2023.
רשות האנרגיה הבינלאומית הצהירה ביולי כי קיבולת האנרגיה המתחדשת העולמית תגדל ב־440 ג'יגה-ואט במהלך 2023, 107 ג'יגה־ואט יותר מהצמיחה ב־2022. שני שלישים מהגידול הזה מונע על ידי גידול בקיבולת תאים סולאריים, כך הוסיפו ברשות האנרגיה הבינלאומית.
לפי דו"ח שפרסמו באמבר, רוח ושמש הפכו לספקיות של 14.3 אחוזים מהחשמל העולמי במחצית הראשונה של 2023, לעומת 12.8 אחוזים ב־2022. 50 מדינות קבעו שיאים חודשיים בייצור סולארי באותה תקופה. יחד עם זאת, ייצור האנרגיה ממים ירד מעט, בעיקר בגלל הבצורת בסין.
כלי הרכב החשמליים צוברים תאוצה
מהפכת האנרגיה הנקייה התרחבה גם לתחבורה הפרטית. אומנם כל העוסקים בתחום – מיצרני הרכבים החשמליים ועד הממשלה הפדרלית בארצות הברית, קיוו למכור יותר רכבים חשמליים, והמספר הסופי היה נמוך יותר, ולמרות זאת, אי אפשר יותר לפספס את הרכבים החשמליים. מספרם על הכבישים גדל באופן ניכר לעין בארה"ב ומחוצה לה.
באחוזים, מכירת כלי הרכב החשמליים עלתה ב־20 אחוזים ברחבי העולם, כך מעיד אחד המחקרים, שמוסיף כי המכירות בקנדה ובארצות הברית עלו ל־43 אחוזים בארצות הברית ובקנדה וב־25 אחוזים בסין.
לפי מדריך בלומברג NFZ, התחזיות צופות עלייה של 26 אחוזים במספר כלי החשמליים שיסעו בכבישים עד ל־2030, כאשר הצפי הוא שכל כלי הרכב שלא פולטים גזים, או במילים אחרות – חשמליים, יהוו כ־75 אחוזים מכלי רכב שימכרו בכלל בעולם בשנת 2040
את העלייה תוביל סין, שבה כבר היום יותר מ־25 אחוזים ממכירות רכבי הנוסעים החדשים הם רכבים חשמליים.
זני בעלי חיים הוכחדו, אבל אחרים התגלו מחדש
מבין 71,000 מיני בעלי חיים בעולם, 48 אחוזים חווים ירידה בכמות האוכלוסייה, 49 אחוזים נותרים יציבים, ורק בקרב שלושה אחוזים ממיני בעלי החיים שנחקרו ניכרת עלייה באוכלוסיה מאותו מין, כך עולה ממחקר שנערך במאי 2023. על פי המחקר, מספרם של שליש ממיני בעלי החיים שאינם נחשבים כיום בעלי חיים בסיכון יורד, וישנו איום על הישרדותם בטווח הארוך.
ממשלת ארה"ב הסירה 21 מינים מרשימת המינים בסכנת הכחדה מכיוון שהם כבר לא בסכנה ולא מסיבות משמחות: הם הוכחדו לחלוטין. בין המינים אפשר למצוא את עטלף הפירות של מריאנה הקטנה, סרבל בכמן וכמה מיני ציפורים, שבלולים ודגים. עם זאת, כאשר ציינו השנה 50 שנים לחקיקתו של החוק העוסק במינים בסכנת הכחדה, העובדה שכמה מינים – כולל נשרים קירחים, בזים נוודים ותנינים אמריקנים – כן הצליחו לשרוד, מעידה על מה שניתן להשיג בעבודה קשה של שימור.
כמה מינים, שנחשבו בעבר לכאלה שנכחדו, התגלו מחדש בשנת 2023, בהם "חפרפרת זהב השוחה בחול", שנראתה לאחרונה ב־1937, ומין אכידנה שנקרא על שם סר דיוויד אטינבורו ותואר כבעל "קוצים של קיפוד, חוטם של דוב נמלים וכפות רגלי שומה", שצץ מחדש באינדונזיה לאחר יותר מ־60 שנים.
הערת המערכת: הכתבה פורסמה לראשונה בדצמבר 2023, ופורסמה בשנית בינואר 2024 עם מידע מעודכן.