זמן מסך הוא נושא מרכזי בעולם ההורות. דרכי הדאגה הן אינסופיות – החל מהתהייה האם הילדים מקבלים יותר מדי זמן מסך, דרך שקילת היתרונות והחסרונות של שימושי מסך שונים, ועד להתמודדות עם הפחתת זמן המסך של ילדכם.
לאחר שקבעתם מהי כמות זמן המסך המתאימה לילדיכם, השלב הבא הוא לגלות כיצד להעסיק אותם בשאר הזמן. וזה לא פשוט!
כיצד להחזיר את הספרים
גם הילדים המחוברים ביותר למסכים עדיין מחפשים סיפורים, בין אם מהסרטים האהובים עליהם או אפילו ממשחקי המחשב שלהם. אך צפייה בהתפתחות העלילה אינה דומה לתהליך הקריאה, שמביא עמו יתרונות מוחשיים לרווחת הילדים.

מחקרים הראו באופן עקבי קשר בין פעילות קריאה ומיומנות קריאה להצלחה אקדמית, אמפתיה מוגברת והבנה עמוקה יותר של העולם – דברים שרוב ההורים רוצים עבור ילדיהם.
אם המסכים השתלטו על חיי ילדיכם, הורים עדיין יכולים לכוון אותם בחזרה לספרים, אומרת מריה רוסו, עורכת ספרי ילדים לשעבר בניו יורק טיימס ומחברת שותפה של הספר "כיצד לגדל קורא".
"אם אתם רוצים שילדיכם יהפכו לקוראים, עליכם לעזור להם למצוא ספרים שהם אוהבים", היא אומרת. "המשמעות היא שעבודתכם אינה לנדנד להם שיקראו או לקחת מהם את המכשירים – עבודתכם היא לעזור להם לגלות את סוגי הספרים שמרגשים אותם."
אז אם אתם מוצאים את עצמכם שואלים: "כיצד אפשר להפחית את זמן המסך של הילד שלי?", ייתכן שתמצאו את התשובה במדור הילדים של הספרייה המקומית שלכם, או בין דפי הספרים הנשכחים על המדפים שלהם.
הנה כמה טיפים מובילים שיעזרו להחזיר את הילדים לקריאה:
1. צרו הרגלי קריאה:
שוטטו בחנויות ספרים או ערכו ביקורים קבועים בספרייה כדי לעזור לבנות הרגל של חיפוש ספרים חדשים, אומרת רוסו. וכשהם יגדלו, הם יקפצו גם לחנויות ספרים. "הם מוצאים את עצמם מחקים באופן לא מודע את אורח החיים של הוריהם", היא מוסיפה.
קריאה להנאה מול הילדים שלכם גם עוזרת, אומרת תרזה יאנג, ספרנית בית ספר ואם לארבעה. "ערכנו סקר ששאל ילדים כמה מההורים שלהם קוראים להנאה. לכולם הייתה תשובה", היא אומרת. "ילדים מאוד מודעים להרגלי הקריאה של הוריהם."
היא אומרת שהבחינה בקורלציה בין הילדים שאמרו שהוריהם קוראים לבין תלמידים שהם קוראים חזקים.
2. התחשבו באישיות של ילדכם בעת עזרה במציאת ספרים:
"חלק מהילדים הם מחפשי מידע", אומרת רוסו. "הם לא בהכרח קוראים בשביל הסיפור אלא כדי לענות על השאלות שלהם." עבור ילדים אלה, היא ממליצה על אטלסים או ספרי דירוג, כמו שיאי גינס.
התחברו לתחומי העניין שלהם: התאימו ספרים לתחומי העניין של הילדים – בין אם מדובר בבעלי חיים, ספורט, היסטוריה או מיינקראפט. "אלה הילדים שלא יכולים לחכות לקרוא", אומרת רוסו. "הם משתוקקים לספרים האלה."

יש לכם חובב בעלי חיים, חוקר היסטוריה או מדען לעתיד במשפחה? עודדו את התשוקה שלהם והציתו מחדש את אהבתם לקריאה באמצעות מנוי למגזין נשיונל ג'יאוגרפיק לילדים. מושלם לילדים בגילאי 7-12, כל גיליון מכיל כתבות מרתקות על מדע, טבע והיסטוריה, בנוסף למשחקים חינוכיים, חידות ועוד, שישמרו על הילדים שלכם קוראים!
>>> לפרטים נוספים ורכישת מנוי לנשיונל ג'יאוגרפיק לילדים
בנוסף, תוכלו לטפח לומדים צעירים בגילאי 3-6 עם מנוי לפודקיפוד, ירחון ראשית קריאה והכנה לכיתה א'. הירחון מלא בדמויות חמודות שהילדים יאהבו לפגוש מדי חודש, פעילויות וחידות. מנוי מושלם להתנעת אהבת הקריאה של הקטנים.
>>> לפרטים נוספים ורכישת מנוי לפודקיפוד

3. הגבילו מכשירים והנגישו ספרים:
פיתויים דיגיטליים יכולים להיות קשים להתנגדות גם עבור מבוגרים, אומרת כריסטין אלגרסמה, עורכת בכירה למשאבי למידה ב-Common Sense Media. קביעת כמה כללים יכולה לעזור.
"קביעת זמנים ואזורים נטולי מסכים בבית מעודדת ילדים למצוא משהו אחר לעשות", היא אומרת. דוגמאות יכולות להיות לפני השינה או בצהרי סוף השבוע.
ואז הנגישו את הקריאה: "השאירו כמה ספרים שאתם חושבים שעשויים לעניין מפוזרים בסביבה, כדי לפתות ילדים שמחפשים משהו לעשות", היא אומרת.
4. פיתוח אמפתיה:
קריאת ספרים המציגים נקודות מבט מגוונות ומציעים הצצה לחייהם של אנשים אחרים – על תרבותם, אמונותיהם ואורח חייהם – מסייעת לילדים לפתח אמפתיה והבנה כלפי השונה. "זה העולם שהם יורשים", אומרת רוסו. כיום, עם הנגישות הרבה לתרבויות וארצות אחרות, סיפורים מרחבי העולם עשויים ליצור ענין אצל ילדיכם, אשר באופן טבעי מגלים ענין בתרבויות שונות.
5. חקרו ז'אנרים:
נובלות גרפיות, שירה, ספרי שמע וספרים בחרוזים יכולים להיות דרכים קלות יותר לילדים להיכנס לספרים אם הם מתקשים להתניע. "אתה לא ניצב מול קיר של טקסט", אומר ג'ין יאנג, בעלה של תרזה ומחבר של מספר נובלות גרפיות.
אל תירתעו גם מהחומר הקשה. ככל שהילדים מתבגרים, חלק מההורים עשויים לדאוג שהנושאים בספרי נוער הם בוגרים מדי. אבל רוסו אומרת שאם הילדים מתעניינים, זה כנראה לא יזיק להם. "האם לא הייתם מעדיפים שהילדים שלכם ילמדו על הדברים האלה דרך ספר במקום דרך האינטרנט?" היא שואלת.
בנוסף, נושאים קשים יכולים לעזור להקשר את מה שקורה בעולמם. "אולי אתם לא חושבים שהם מוכנים לקרוא על התמכרות לסמים או אלימות משטרתית", אומרת רוסו. "אבל אם זה מה שהחברים שלהם מדברים עליו, הם רוצים להיות בשיחה."
6. עודדו קהילות פאנדום:
צלילה עמוקה לתוך קהילות אוהדים יכולה לעזור לשמור על התלהבות הילדים מספרים, על ידי יצירה ופרסום של פאנארט או התחפשות לדמויות אהובות, אומר ג'ין יאנג, שכותב כעת נובלה גרפית של באטמן עבור DC Comics.

כתיבת פאנפיקשן (סיפורי מעריצים) בפלטפורמות מקוונות יכולה להיות דרך כיפית לשלב קריאה וכתיבה. "אני חושב שפאנפיקשן וקוספליי (משחק תחפושות) נותנים לאנשים בכלל – ולילדים בפרט – דרך להשתתף במה שהם קוראים", הוא אומר.
7. צרו קהילה וחיבור:
קריאה לא חייבת להיות חוויה בודדת, אומרת אלגרסמה. "קריאת ספר יחד – בקול רם או בסגנון מועדון ספרים – יכולה להוסיף אלמנט חברתי ומחבר", היא אומרת. הורים יכולים לעשות זאת יחד עם ילדים, והם יכולים לעזור לארגן מפגשים עם חברים.
בערב האוריינות המקוון האחרון של משפחת יאנג, מורים הובילו ילדים במשחק חיפוש ספרים. הם ביקשו מהם למצוא ספרים שונים – ספר אהוב, ז'אנר מסוים, ספר בצבע מסוים – ולהראות אותם על המסך. "הפעילות הזו בנתה תחושת קהילה, אפילו באופן וירטואלי", אומר ג'ין.
אם הילד שלכם אוהב ספרות עובדתית, נסו לטפל יחד בכתבות חדשותיות מותאמות למשפחה. תוכלו לשוחח על חשיבות הימנעות מ'חדשות מזויפות' ולעודד אותם לגבש דעות משלהם.
8. קראו סיפורי משפחה:
ג'ין יאנג הראה לאחרונה לילדיו חיבור שבן דוד צעיר כתב לבית הספר על הסבים של יאנג. "הם היו כל כך מרותקים", הוא אומר, ומוסיף שהם במיוחד אהבו לקרוא על ההיסטוריה המשפחתית שלהם דרך נקודת המבט של בן משפחה אחר.
יאנג מציע שהורים יבקשו מסבים או אחים כתיבה שמאוחסנת בעליות גג או במחסנים. "לכל משפחה יש גוף ספרותי", הוא אומר.
9. היכנעו לדיגיטל – מעט:
המחקר מעורב לגבי היתרונות של ספרי נייר לעומת ספרים אלקטרוניים, אבל אלגרסמה אומרת שאם ספרים אלקטרוניים (או אפילו ספרי שמע) הם מה שגורם לילדים שלכם להתרגש מקריאה, אז בסדר. רק התרחקו מאפליקציות קריאה עם הרבה תכונות אינטראקטיביות, שעלולות להפחית את שמירת המידע, היא אומרת.
10. אל תדאגו:
להורים שילדיהם היו פעם קוראים אך כעת מבלים את זמנם הפנוי מחוברים לאקס-בוקס, אל תלחצו, אומרת רוסו. כשהם מתקרבים לגיל ההתבגרות, ילדים אולי פשוט לוקחים הפסקה ומנסים לזהות את הזהות העצמית שלהם.
"העובדה היא שספרים והמילה הכתובה הם דרך ממש טובה לספר סיפורים ולהעביר מידע", היא אומרת. "וכשאנשים מחפשים את זה, הם יחזרו לספרים."
אז, אם קריאה פשוט לא קורית כרגע, אל תהיו קשים מדי כלפיהם (או כלפי עצמכם). אבל אל תוותרו – ספרים הם נפלאים, ויש לכם הרבה כלים לעזור לילדיכם לראות זאת!
כיצד אתם נמנעים מיותר מדי זמן מסך במשפחה שלכם?
הכירו את חבילת הילדים של נשיונל ג'יאוגרפיק שגורמת לילדים לקרוא, ללמוד ולהנות: