אישה מכינה תה מאצ'ה, משקה בוקר פופולרי הזוכה לתשומת לב בזכות היתרונות הבריאותיים שלו. Liudmila Chernetska, Getty Images

שבעה תחליפי קפה מומלצים שייתכן שלא הכרתם

מפירות הגדלים ביער האמזונס ועד חליטה אינדיאנית עתירת קפאין – ייתכן שאלו המשקאות שיגרמו לכם לזנוח את הקפה של הבוקר

עבור רבים מאיתנו הבוקר לא יכול להתחיל בלי הלגימה הראשונה של הקפה, כאשר עצם המחשבה על כך עשויה לעורר התקף חרדה קטן. אך בשנים האחרונות ישנו עניין הולך וגובר במשקאות אקזוטיים ועתירי קפאין העשויים לשמש כתחליף לא פחות טעים ויותר בריא לקפה האהוב והממכר. הנה מה שאתם צריכים לדעת.

(האם נצטרך להיפרד מהקפה של הבוקר?)

קפה פטריות

"קפה פטריות עשוי להתגלות כאלטרנטיבה אטרקטיבית למדי לכוס האספרסו הרגילה שלך", אומרת ג'סיקה גאווין, מדענית מזון ומחברת הספר מדע קולינרי קל לבישול טוב יותר (Easy Culinary Science for Better Cooking).

תערובת הבוקר הזו משלבת פולי קפה טחונים עם פטריות כמו צ'אגה, ריישי, רעמת האריה וקורדיספס. "בניגוד למקבילותיהן הפסיכדליות, הפטריות האלה לא ישנו את מצב התודעה שלכם, אך הן בהחלט יכולות לעזור לגוף להסתגל ללחץ, לשפר את מערכת החיסון ולשמור על ריכוז" אומרת גאווין, ומוסיפה שהן עשירות גם בנוגדי חמצון ומינרלים כמו אשלגן, סלניום וויטמינים מקבוצת B.

לדבריה, רוב תערובות הקפה והפטריות מכילות פחות קפאין – כ־48 עד 50 מיליגרם – בהשוואה לכוס סטנדרטית של קפה המכילה 80 עד 100 מיליגרם של קפאין.

"מכיוון שקפה פטריות אינו מעמיס במידה כה רבה על מערכת העצבים המרכזית, ניתן להניח שהוא חלופה טובה יותר מכוס קפה או תה ירוק", אומרת יאה בואקיה, תזונאית מוסמכת. עם זאת, היא מוסיפה שפטריות כמו צ'אגה יכולות להכיל רמות גבוהות של אוקסלטים, מה שעלול להגביר את הסיכון לאבנים בכליות אם צורכים אותן בכמות מוגזמת.

תה ירוק מסוג מאצ'ה (Matcha)

מאצ'ה, אבקה יבשה של עלי תה ירוק, מספקת יותר מסתם 'בעיטת' קפאין. עם כ־70 מיליגרם קפאין למנה – יותר מאשר 50 המיליגרם שבתה השחור – חליטת הצמחים הזו מציעה אספקת אנרגיה מתמשכת ללא נקיפות מצפון.

לדברי גאווין, המאצ'ה מציעה שילוב ייחודי של קפאין ונוגדי חמצון המגביר את החיוניות ואת יכולת הריכוז. כמו כן, מקדמת החליטה רגיעה הודות לחומצת האמינו תיאנין, הידועה כמפחיתת מתח וכבעלת תכונות המגינות מפני פגיעה עצבית.

ז'רבה מאטה (Yerba mate)

חליטת העל של דרום אמריקה, ז'רבה מאטה, מכילה יותר נוגדי חמצון מכל תה אחר. הז'רבה מאטה הוא מין של צמח הצינית הגדל בדרום אמריקה, שעליו נקטפים בתקופת האביב והקיץ. לדברי בואקיה, תה זה עשיר גם בפוליפנולים, ויטמינים ומינרלים שאינם מצויים בדרך כלל במשקאות המכילים קפאין.

מחקרים מראים שז'רבה מאטה יכול להגביר את הערנות המנטלית ולשפר את הביצועים הגופניים. יתרונות נוספים כוללים תכונות אנטי־מיקרוביאליות, תמיכה בירידה במשקל ופוטנציאל להורדת רמות סוכר וכולסטרול.

המשקה השחור (Yaupon tea)

תה יאפון, הידוע בכינויו "המשקה השחור", נרקח מעלים של צינית קרוליינית (Yaupon Holly) – קרובת משפחה רחוקה של הז'רבה מאטה – ומציע חוויה מעוררת אך מתונה. מדען המזון בריאן קווק־לה, אומר שתה יאפון מכיל 0.1 עד 2 אחוזי קפאין, פחות מהקפה המכיל 1 עד 3 אחוזים. עם זאת, לא מדובר רק בקפאין; תה יאפון עשיר בקסנטינים, כולל תאוברומין, אשר משפר את מצב הרוח והערנות.

פטריית התה (קומבוצ'ה)

קומבוצ'ה היא תה מותסס הידוע בזכות היתרונות הטמונים בו לבריאות המעיים והשפעותיו הממריצות. אך גולת הכותרת היא האיכות הפרוביוטית שבו – אותם מיקרואורגניזמים מועילים המזינים את החיידקים ה'טובים' של המעי. מיקרוביום בריא של המעי מקושר לתפקודים קוגניטיביים משופרים כמו קשב, זיכרון ולמידה. בנוסף, קומבוצ'ה עשירה בוויטמינים מקבוצת B, שלדברי בואקיה עוזרים לגוף לבצע חילוף חומרים מהיר ויעיל יותר.

גוארנה (Guarana)

שיח הגוארנה בולט בתכולת הקפאין המרשימה שלו, עם פירות יער טרופיים המכילים 2 עד 8 אחוזי קפאין – הרבה מעבר ל־1 עד 3 אחוז שבפולי קפה. בנוסף לקפאין, פירות הגוארנה עשירים בתרכובות מעוררות כמו תיאופילין ותיאוברומין, אשר לדברי גאווין משפרות את הביצועים הקוגניטיביים, מפחיתות עייפות ומגבירות את הערנות. פירות הגוארנה מכילים גם נוגדי חמצון וניחנים בתכונות אנטי דלקתיות.

אמנם ניתן להוסיף גוארנה כאבקה לשייקים או משקאות אחרים, אך בואקיה מזכירה כי צריכה מופרזת עלולה לגרום לתופעות לוואי ומציינת שמנהל התרופות והמזון האמריקני ממליץ על הגבלה יומית של 400 מיליגרם קפאין.

"אם מישהו עומד לשבת ולעשות עבודה משרדית, הגוארנה הוא כנראה לא רעיון טוב", אומרת בואקיה. "אבל אם אתם לפני אימון או משימה מאתגרת, הגוארנה עשוי להיות מועיל מכיוון שהוא מספק אנרגיה מהירה וזמינה".

לאטה כורכום (Turmeric lattes)

ל'חיזוק בוקר' נטול קפאין, לאטה כורכום, המכונה 'חלב הזהב', עשוי להיות פתרון מושלם.. "משקה זהוב זה, הכולל כורכום, שמן קוקוס ופלפל שחור, שופע חומרים אנטי־דלקתיים ונוגדי חמצון רבי עוצמה ומשפר את ספיגת הכורכומין", אומרת גאווין.

"הג'ינג'ר, מרכיב מרכזי נוסף במשקה, מסייע לעיכול ומוסיף 'בעיטה' פיקנטית. ככלל, אני מעדיפה לשתות את הלאטה בשעות הבוקר כי השילוב של הג'ינג'ר, הפלפל והקינמון על הלשון עוזר להעיר את החושים בצורה שונה מהקפאין, אך לא פחות יעילה".

עבור רבים מאיתנו הבוקר לא יכול להתחיל בלי הלגימה הראשונה של הקפה, כאשר עצם המחשבה על כך עשויה לעורר התקף חרדה קטן. אך בשנים האחרונות ישנו עניין הולך וגובר במשקאות אקזוטיים ועתירי קפאין העשויים לשמש כתחליף לא פחות טעים ויותר בריא לקפה האהוב והממכר. הנה מה שאתם צריכים לדעת.

(האם נצטרך להיפרד מהקפה של הבוקר?)

קפה פטריות

"קפה פטריות עשוי להתגלות כאלטרנטיבה אטרקטיבית למדי לכוס האספרסו הרגילה שלך", אומרת ג'סיקה גאווין, מדענית מזון ומחברת הספר מדע קולינרי קל לבישול טוב יותר (Easy Culinary Science for Better Cooking).

תערובת הבוקר הזו משלבת פולי קפה טחונים עם פטריות כמו צ'אגה, ריישי, רעמת האריה וקורדיספס. "בניגוד למקבילותיהן הפסיכדליות, הפטריות האלה לא ישנו את מצב התודעה שלכם, אך הן בהחלט יכולות לעזור לגוף להסתגל ללחץ, לשפר את מערכת החיסון ולשמור על ריכוז" אומרת גאווין, ומוסיפה שהן עשירות גם בנוגדי חמצון ומינרלים כמו אשלגן, סלניום וויטמינים מקבוצת B.

לדבריה, רוב תערובות הקפה והפטריות מכילות פחות קפאין – כ־48 עד 50 מיליגרם – בהשוואה לכוס סטנדרטית של קפה המכילה 80 עד 100 מיליגרם של קפאין.

"מכיוון שקפה פטריות אינו מעמיס במידה כה רבה על מערכת העצבים המרכזית, ניתן להניח שהוא חלופה טובה יותר מכוס קפה או תה ירוק", אומרת יאה בואקיה, תזונאית מוסמכת. עם זאת, היא מוסיפה שפטריות כמו צ'אגה יכולות להכיל רמות גבוהות של אוקסלטים, מה שעלול להגביר את הסיכון לאבנים בכליות אם צורכים אותן בכמות מוגזמת.

תה ירוק מסוג מאצ'ה (Matcha)

מאצ'ה, אבקה יבשה של עלי תה ירוק, מספקת יותר מסתם 'בעיטת' קפאין. עם כ־70 מיליגרם קפאין למנה – יותר מאשר 50 המיליגרם שבתה השחור – חליטת הצמחים הזו מציעה אספקת אנרגיה מתמשכת ללא נקיפות מצפון.

לדברי גאווין, המאצ'ה מציעה שילוב ייחודי של קפאין ונוגדי חמצון המגביר את החיוניות ואת יכולת הריכוז. כמו כן, מקדמת החליטה רגיעה הודות לחומצת האמינו תיאנין, הידועה כמפחיתת מתח וכבעלת תכונות המגינות מפני פגיעה עצבית.

ז'רבה מאטה (Yerba mate)

חליטת העל של דרום אמריקה, ז'רבה מאטה, מכילה יותר נוגדי חמצון מכל תה אחר. הז'רבה מאטה הוא מין של צמח הצינית הגדל בדרום אמריקה, שעליו נקטפים בתקופת האביב והקיץ. לדברי בואקיה, תה זה עשיר גם בפוליפנולים, ויטמינים ומינרלים שאינם מצויים בדרך כלל במשקאות המכילים קפאין.

מחקרים מראים שז'רבה מאטה יכול להגביר את הערנות המנטלית ולשפר את הביצועים הגופניים. יתרונות נוספים כוללים תכונות אנטי־מיקרוביאליות, תמיכה בירידה במשקל ופוטנציאל להורדת רמות סוכר וכולסטרול.

המשקה השחור (Yaupon tea)

תה יאפון, הידוע בכינויו "המשקה השחור", נרקח מעלים של צינית קרוליינית (Yaupon Holly) – קרובת משפחה רחוקה של הז'רבה מאטה – ומציע חוויה מעוררת אך מתונה. מדען המזון בריאן קווק־לה, אומר שתה יאפון מכיל 0.1 עד 2 אחוזי קפאין, פחות מהקפה המכיל 1 עד 3 אחוזים. עם זאת, לא מדובר רק בקפאין; תה יאפון עשיר בקסנטינים, כולל תאוברומין, אשר משפר את מצב הרוח והערנות.

פטריית התה (קומבוצ'ה)

קומבוצ'ה היא תה מותסס הידוע בזכות היתרונות הטמונים בו לבריאות המעיים והשפעותיו הממריצות. אך גולת הכותרת היא האיכות הפרוביוטית שבו – אותם מיקרואורגניזמים מועילים המזינים את החיידקים ה'טובים' של המעי. מיקרוביום בריא של המעי מקושר לתפקודים קוגניטיביים משופרים כמו קשב, זיכרון ולמידה. בנוסף, קומבוצ'ה עשירה בוויטמינים מקבוצת B, שלדברי בואקיה עוזרים לגוף לבצע חילוף חומרים מהיר ויעיל יותר.

גוארנה (Guarana)

שיח הגוארנה בולט בתכולת הקפאין המרשימה שלו, עם פירות יער טרופיים המכילים 2 עד 8 אחוזי קפאין – הרבה מעבר ל־1 עד 3 אחוז שבפולי קפה. בנוסף לקפאין, פירות הגוארנה עשירים בתרכובות מעוררות כמו תיאופילין ותיאוברומין, אשר לדברי גאווין משפרות את הביצועים הקוגניטיביים, מפחיתות עייפות ומגבירות את הערנות. פירות הגוארנה מכילים גם נוגדי חמצון וניחנים בתכונות אנטי דלקתיות.

אמנם ניתן להוסיף גוארנה כאבקה לשייקים או משקאות אחרים, אך בואקיה מזכירה כי צריכה מופרזת עלולה לגרום לתופעות לוואי ומציינת שמנהל התרופות והמזון האמריקני ממליץ על הגבלה יומית של 400 מיליגרם קפאין.

"אם מישהו עומד לשבת ולעשות עבודה משרדית, הגוארנה הוא כנראה לא רעיון טוב", אומרת בואקיה. "אבל אם אתם לפני אימון או משימה מאתגרת, הגוארנה עשוי להיות מועיל מכיוון שהוא מספק אנרגיה מהירה וזמינה".

לאטה כורכום (Turmeric lattes)

ל'חיזוק בוקר' נטול קפאין, לאטה כורכום, המכונה 'חלב הזהב', עשוי להיות פתרון מושלם.. "משקה זהוב זה, הכולל כורכום, שמן קוקוס ופלפל שחור, שופע חומרים אנטי־דלקתיים ונוגדי חמצון רבי עוצמה ומשפר את ספיגת הכורכומין", אומרת גאווין.

"הג'ינג'ר, מרכיב מרכזי נוסף במשקה, מסייע לעיכול ומוסיף 'בעיטה' פיקנטית. ככלל, אני מעדיפה לשתות את הלאטה בשעות הבוקר כי השילוב של הג'ינג'ר, הפלפל והקינמון על הלשון עוזר להעיר את החושים בצורה שונה מהקפאין, אך לא פחות יעילה".

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
1
מימין - הדולפינן המצוי שלומי, משמאל - דולפין מצוי מ'להקת הבית' הדרומית. צילום: מתיה שיק, מתנדבת דלפיס
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

חודש הספר העברי: עד 50% הנחה

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן