עין עמשא

לגלות את השומרון

טבע פראי, היסטוריה מרתקת ונופים עוצרי נשימה

פרטיות ושלווה. עין עמשא

ממש בלב המדינה, בין הרים ונופים עוצרי נשימה, ובמרחק של כ־20 דקות ממרכז הארץ יש עולם שלם לא מוכר ומפעים ביופיו המפגיש את הארכיאולוגיה וההיסטוריה התנ"כית עם תרבות מקומית ועכשווית חיה ובועטת. תוכלו ליהנות בו מיקבים, מעיינות, פריחה ואתרי מורשת מרשימים — השומרון כפי שלא הכרתם.


מעל 6,000 דונמים של כרמים יש בשטח המועצה האזורית שומרון ועשרות יקבים, אך הדבר המשכר ביותר שתמצאו כאן הוא הנוף דווקא. גובה ההרים ומקומם במרכז הארץ מאפשרים לצפות כמעט על כל יישוב בארץ — מאשקלון ועד הר החרמון — מכל נקודה כמעט, והנוף מדהים.


המפורסמת שבתצפיות היא המצפור היפהפה 'המרפסת של המדינה' בפדואל. התצפית זכתה לפרסום רב לאחרונה, בעקבות הודעתו של ראש המועצה יוסי דגן על שינוי שמה ל "המרפסת הלאומית – ע"ש דונלד טראמפ", שינוי שזיכה את התצפית וההוקרה לציוץ אוהד מצידו של טראמפ. יש כאן תצפית פנורמית מהדרום ועד הצפון — מאשקלון ועד אוניברסיטת חיפה.

אך לא רק נוף ופינות פיקניק מושלמות יש כאן — בכניסה לאתר עצמו תוכלו להנות מעגלת קפה מפנקת בשם פלורין הנפתחת בסופי שבוע ומושכת קהל רב, כמו כן בתחתית האתר תוכלו לבקר באתר ארכיאולוגי מרשים ביותר בשם דיר קלעה. זהו מבצר ביזנטי מעניין שנעים להסתובב בין כתליו וליהנות משילוב מוצלח של טבע, שקט וארכיאולוגיה. 


להכיר את הפינות הנסתרות


הנופים היפים מלווים אותנו לאורך כל הדרך, וכיף לגלות עשרות פינות עצירה מזמינות. שלל בריכות, חורשות ויערות שנחבאים סמוך ליישובים מזמינים לעצור לפיקניק משפחתי. חובבי מים יוכלו להרכיב יום שלם המבוסס רק על טיולי מעיינות ובריכות ולא ימאס, כי היופי באמת בכל פינה. קצרה היריעה ולכן אמליץ הפעם על שני מעיינות ופינת חמד אחת קסומה, אך מומלץ בחום להיכנס לאתר התיירות של המועצה ולהיחשף למבחר הגדול (בדקו גם מבחינה גאוגרפית, כי מדובר בתא שטח עצום).

✪ עין עמשא — פינה מדהימה ומומלצת למנוחה נמצאת ליד היישוב הר ברכה. יש כאן שתי בריכות רדודות ופסטורליות בהן שוחים בנחת כמה דגי זהב, ומסביב לבריכות יש עצים, שולחנות ומרחב נעים המאפשר פרטיות ושלווה. 

✪ עין כפיר — סמוך ליישוב אלון מורה יש מתחם חמוד ובו בריכה הצופה אל המרחבים. המקום מוסדר למשפחות עם שולחן קק"ל וחניה מסודרת ונוחה, והבריכה חצי רדודה וחצי עמוקה. במרחק הליכה קצרה נמצאת ההפתעה האמיתית של המקום: כשמפנים את הגב לבריכה רואים מעבר מתחת לכביש. נעבור בו ונגיע למערה. הליכה קצרה במים בגובה הקרסול ונגיע לנקבה קסומה ומהנה לכל המשפחה. 

✪ יער אגדות הילדים — סמוך לטל מנשה שבצפון השומרון, במרחק נסיעה קצר מפרדס חנה, מתחבא יער האגדות. מדובר על קצה שמורת יער ריחן שטיפחו באהבה מתנדבים ממרכז הסיור והלימוד 'בשבילנו'. זהו מסלול מטופח, מוצל ויפה באורך קילומטר שפשוט תענוג לטייל בו. 


✪רייזרים אלון מורה — דרך מהנה במיוחד להגיע לפינות החמד הנסתרות של השומרון היא בריינג'ר. באלון מורה נוכל למצוא סיורים ברייזרים וטרקטורונים ועל הדרך נתמוך במשפחה מגויסת אמיתית — ארבעה אחים ואחיות שהקימו לפני כמה שנים את האטרקציה המדהימה הזו ובין סבבי מילואים של כולם (ואפילו פציעות) שיקמו את העסק והפעילו אותו מחדש. אורך הסיורים בין שעה ליומיים והידע של האחים על האזור אינסופי כך שלכל מטייל הם יתאימו מסלול כרצונו. כיף אמיתי במחירים נוחים. 

לאכול במסעדות והיקבים הכי מיוחדים


אי אפשר לטייל בשומרון בלי לעצור ביקב אחד או שניים או יותר, כולם איכותיים ומעניינים ולמייסדיהם סיפורים מרתקים. גם הפעם אמליץ על שלושה מהם:

✪ יקב תום — היקב נמצא בקצה גבעת ארנון הסמוכה ליישוב איתמר, בחוות בודדים הצופה על נופה המהפנט של הבקעה. הקימו את החווה תומר ומיטל פניני, ועם עשרת ילדיהם הם מגדלים עדרי עזים וכבשים, וכמובן גפנים. אומנם היקב קטן אך עטור פרסים. בביקור אפשר ליהנות מהיכרות עם בני הזוג המקסימים על רקע נוף עוצר נשימה ולטעום יין איכותי, בשר וגבינות עיזים, והכול תוצרת החווה. 


✪ יקב טל מנשה — בתוך כרם קטן ביישוב טל מנשה הגשימו אבי ורמי את חלומם — יקב. היקב ממוקם בתוך כרם הזרוע פינות מנוחה מוצלות ויפות. נשמע את סיפורו של היקב ורק אז נפנה למרכז המבקרים, שבו טמון אוצר בלתי נדלה של אלכוהול ויין — מהיינות שמכינים כאן מענבי הכרם ועד ברנדי, ליקרים, עראק וגראפה לצד זרעי ענבים למכירה. המוצרים מושפעים מהטבע שמסביב: אם עצי הלימון ביישוב כרעו תחת עומס הלימונים, אבי ורמי קטפו והכינו ערק לימונים; הפרי על עץ התות לא נקטף? אין בעיה, אבי ורמי הכינו ריבת תות וכן הלאה. מי שאוהב לגלות יהלומים לא מלוטשים — זה היקב בשבילו. 


✪ יקב כביר באלון מורה — וואו! אין מילה אחרת לתאר את המתחם המדהים שבנו איתמר ואליאב באלון מורה. יש כאן יקב, מסעדה, צימרים ומרכז מבקרים מהיפים שראיתי, אם לא היפה שבהם. המתחם היפהפה צופה להר כביר ולא ניתן להפסיק להתפעל מיפי המקום והנוף. במרכז המבקרים נראה סרט קצר על ייצור היין ועל האזור, נטעם מיינות היקב ומשם נמשיך למסעדה. המסעדה חלבית ופתוחה בשעות הבוקר והצוהריים בימים שני־שישי (ביום ראשון יש לתאם מראש). בימי שישי מתקיים במקום בראנצ' שזוכה למבקרים רבים מכל הארץ בכל שבוע מחדש. לא הרחק מהיקב ומהמסעדה בנו השותפים צימרים לזוגות על בסיס דום, וכמו כל דבר שהם נוגעים בו, הצימרים בולטים בעיצובם המושלם והנעים. מדהים. 


ואיך אפשר יין בלי ארוחה טובה אחר כך? אז הינה שתי המלצות שונות ונפלאות:

✪ גבעות עולם — חוות הבודדים היפה ביותר שראיתי מסתתרת לה בגבעות איתמר אחרי כמה עליות ועיקולים. כבר מהכניסה לחווה הבנתי שמשהו אחר קורה פה. אומנם השביל אינו סלול אך העצים שלאורכו הובילו אותי לחווה, וככל שהעמקתי לתוך שטח החווה ראיתי שכל פרט וכל מתחם זכו להתייחסות אישית ולעיצוב מדהים. החווה היא חווה אורגנית ויש בה תרנגולות חופש מטילות, דיר עיזים לחלב, מחלבה, מסגרייה וענבי יין. אפשר להגיע לחווה בשביל ליהנות מהפינות המטופחות, מהשירותים המסודרים ואפילו ממערה נסתרת חצובה שאפשר להיכנס לתוכה, אך ההמלצה שלי היא דווקא בית הקפה המתומן שבמרכז החווה. בית הקפה מציע ארוחות חלביות העשויות (כמעט) רק ממוצרי החווה — גבינות, סלטים, חביתות ולחמים טריים. מי שמחפש ארוחה עם אווירה וחוויה חייב להגיע לכאן ופשוט לטעום וליהנות. 


✪ פיצה ספרטה — אם אתם מחפשים ארוחה קלה יותר או נמצאים באזור הצפוני, מומלץ בחום להיכנס ליישוב ריחן. פיצה ספרטה היא אחת הפיצריות הכי טובות שיצא לי לאכול בהן. אוריאל, בעל המקום, הוא אשף בצקים במלוא מובן המילה והוא משתמש רק בחומרים טריים ואיכותיים. זאת לא עוד פיצה! הבצק עובר התפחה מיוחדת והוא קליל ולא נותן תחושת כבדות, במקום גבינה צהובה יש שלושה סוגי גבינות שונות בטעם איכותי ובלתי נשכח, הרוטב מעולה ואת טריות התוספות מרגישים בכל ביס. המקום פתוח אחר הצוהריים והמחיר לגמרי עממי! 50 שקלים למגש פיצה משפחתית בעבודת יד. כדאי! 

עוד שני מקומות ששווים קפיצה לארוחה טעימה בנוף מושלם הם מתחם פארק נחל קנה שם תוכלו להנות מפודטראקים שווים במיוחד: עגלת קפה קופיקנה החלבית ועגלות הבשר: john meat ואחלן טוסט נקניק ברמה אחרת . מקום נוסף שכדאי להגיע אליו הא עגלת מול הנוף במגדלים שכשמה כן היא — ממוקמת מול נוף עוצר נשימה ועם אוכל מדהים.


✪ יקב טורא ברחלים — יקב־אחוזה משפחתי מהמוקפדים ביותר בארץ, שכבר מזמן הפך לאתר עלייה לרגל של חובבי יין מהארץ והעולם.

✪יקב הר ברכה הסמוך להר גריזים הכולל מרכז מבקרים ואירוח המשלב יין וארוחות בשריות. 
 

להתחבר לראשית ההיסטוריה


אי אפשר לדבר על השומרון בלי להזכיר את ההיסטוריה של האזור ואת הקהילה המרתקת הקרויה על שמו, קהילת השומרונים. לפי אמונת כל הדתות המונותאיסטיות, כל הסיפור החל פה, בשומרון. לכאן הגיע אברהם, כאן הסתובבו צאצאיו וכאן גם טמון שורש הפילוג בין היהודים שמאמינים כי הר המוריה ועיר הבחירה הם ירושלים, לבין השומרונים הרואים בהר גריזים את הר הבחירה, ובהר זה, לפי אמונתם, נמצאת אבן השתייה והמזבח שעליו נעקד יצחק.

סיפורה של הקהילה השומרונית הוא מרתק, ובפסח אף תוכלו לחוות אותו באופן ייחודי. בראש הר גריזים נחשפו שרידי מתחם קדום המקודש לשומרונים, ובני העדה עולים לכאן בשלושת הרגלים לקיים את מנהגי החג, והחשוב בהם הוא זבח הפסח. אפשר לצפות בטקסים המרגשים במועדים אלו: טקס זבח הפסח ב־1 באפריל בצוהריים (עד השעה שש לערך); אירוע העלייה לרגל ב־18 באפריל לפנות בוקר.

שימו לב, צפוי עומס באתר במועדים אלו, ולכן מומלץ לחנות סמוך ליישוב הר ברכה. להדרכה על המקום מומלץ לתאם עם מדריך הטיולים כותי. כותי מתמחה בהיסטוריה השומרונית, ומלבד מידע מרתק על האתר הוא יספר לכם למה השם שלו העליב את ראש העדה.


את החוויה השומרונית מומלץ לסיים בטעם טוב מחנות המפעל של 'טחינה הר ברכה'. המפעל נמצא במורדות הר גריזים, אל מול הר עיבל. ביקור במרכז מבקרים וטעימות מהטחינה שעליה אומרים שהיא הטובה בארץ יש לתאם מראש.


אחרי שהכרנו את השומרונים כדאי לשמוע גם את סיפורם של יהודי שומרון. שני אתרים שונים מאפשרים היכרות אחרת עם ההיסטוריה של האזור:

 ✪ גן לאומי תל שומרון (סבסטיה) — בגן הלאומי נחשפו שרידי העיר שומרון, בירת ממלכת ישראל, ושרידיה המרהיבים של העיר סבסטיה — העיר שייסד הורדוס בתקופה הרומית והפך לאחת הערים החשובות בארץ ישראל בתקופתו.

 ✪ מרכז המבקרים אלון מורה — ביישוב שהפך לסמל של ההתיישבות היהודית המודרנית בשומרון תוכלו לשמוע את סיפורי האבות, לצפות מרחוק על מזבח יהושע ולהיחשף לסיפור ההתיישבות המודרנית בשומרון ולמאבק להקמתה. הביקור כולל סרטון קצר ומעניין, תיבות בריחה (לא קלות!) ויצירות על בסיס תמונות נוף וטבע מקומי.

ארץ קרובה ולא נודעת


השומרון הוא בה/חלט פנינה לא כל כך מוכרת, אז אם אתם סקרנים ומחפשים מקומות יפים כדאי להגיע לכאן. בנסיעה קצרה כמעט מכל מקום בארץ תגיעו לאזור מרתק, יפהפה ומלא באפשרויות שאינו עמוס במבקרים ומאפשר שלווה אמיתית.

השומרון : פנינה במרחק נגיעה

בשנים האחרונות, למרות האתגרים הביטחוניים והפוליטיים, עוברת מ.א שומרון מהפכה תיירותית. רבים מגיעים להנות מהאתרים הייחודיים והטבע המדהים. פגשנו את ראש המועצה האזורית, יוסי דגן, לשיחה על תיירות שומרון.

יוסי ספר לנו קצת על השומרון ומה מיוחד דווקא באזור זה?
השומרון הוא פנינת טבע והיסטוריה יוצאת דופן, המשלבת עבר מפואר וחוויות תיירותיות מרגשות. חבל ארץ אירועי התנ"ך המרכזיים התרחשו בו, עם אתרי ארכיאולוגיה מימי התנ"ך ועד תקופת הבריטים.

אנחנו בתקופה מאתגרת ואתם נמצאים הרבה בכותרות, זה משפיע על התיירות?
גם בתקופה מאתגרת זו, יש עלייה בתיירות בשנים האחרונות. אנשים מבינים שהשומרון הוא לא רק מקום בטוח אלא יעד מרתק שהוא "הלב של המדינה". השומרון קרוב לערים מרכזיות: 20 דקות מתל אביב, פחות משעה מירושלים, 10 דקות מכפר סבא ו 20- דקות מנתניה – ללא פקקים.

על אילו אתרים אתה ממליץ למי שמגיע לשומרון בפעם הראשונה?
כמובן שאני לא יכול להמליץ על מקום אחד יש כל כך הרבה! אם אתם מגיעים לראשונה, אני ממליץ להתחיל 'המרפסת של המדינה' ביישוב פדואל, שמספקת תצפית מדהימה על כל הארץ. יש גם את גן לאומי שומרון ו'הר
כביר', שני אתרים ארכיאולוגיים חשובים עם סיפור מרתק. הוסיפו לזה את היקבים בשומרון והטיולים בטבע, והרי לכם חוויה בלתי נשכחת.

מה עוד צפוי בתחום התיירות?
השנה, אנחנו עושים קפיצת מדרגה משמעותית בפיתוח התיירות בשומרון. בחודשים הקרובים ייפתחו מרכזי מבקרים חדשים — ב’מרפסת של המדינה’ בפדואל, ביער ריחן שבצפון השומרון, ובברקן, שם נחנוך את מרכז הדרך הישראלית’ שיספק חוויה טכנולוגית חדשנית של ציונות והתיישבות. נוסף על כך, אנו משקיעים בפיתוח
מסלולי טיול חדשים, פארקי אתגרים, מסלולי רכיבה ומתחמי אירוח ונופש — כדי לאפשר למבקרים לחוות את האזור במלוא עוצמתו.

איזה אירועים מחכים למטיילים בפסח?
פסח הוא זמן מצוין לטייל בשומרון. יהיו סיורים מודרכים, פסטיבלים ומופעים. אנחנו מציעים חוויות לכל משפחה, כמו ביקורים ביקבים, בשמורות טבע ופעילויות אקסטרים.

יש לך מסר לסיום?
אני מזמין את כולם לגלות את היופי וההיסטוריה של עם ישראל בשומרון.

ראש המועצה יוסי דגן עם ניקי היילי ודני דנון ב'מרפסת של המדינה' צילום: אליחי מנחם

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
1
h_16268277
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן