למשמע צמד המילים 'קוסטה בראווה' מרבית האנשים חושבים על חופים פסטורליים ואתרי נופש אטרקטיביים – ובצדק. אולם חבל ארץ זה אינו מציע חול וים בלבד, אלא גם היסטוריה ארוכת שנים, נופים מגוונים, ארכיטקטורה מעוררת השראה וסצנת אוכל ויין משובחת.
ייצור היין של האזור מתרכז סביב חבל אמפורדה (Empordà), המשתרע מהרי הפירנאים בצפון עד לים התיכון בדרום, וחוצה בדרכו את קוסטה בראווה. לכרמי קוסטה בראווה יש מעמד של כינוי מקור (קניין רוחני על מוצרים הקשורים באזור גיאוגרפי) – ואכן היין המיוצר באזור זה הוא שם נרדף לאיכות ולאותנטיות, מה שהופך את המסע בין הכרמים המקומיים לאחת הדרכים הטובות ביותר לחוות את המקום.

נקודת ההתחלה – אמפוריס (Empúries)
אומנם היין של אמפורדה זכה למעמד המוגן רק בשנת 2006, אך ייצור היין באזור החל כבר בתקופת יוון העתיקה והאימפריה הרומית. עיקר העדויות הארכיאולוגיות להתיישבויות היווניות־רומיות מתרכזות סביב אמפוריס, עיר עתיקה שהייתה מוקד יין מרכזי וננטשה במרוצת השנים.
רצוי שכל מסע באזור יתחיל באתר עתיק זה, החושף את החשיבות הגיאוגרפית והאסטרטגית של קוסטה בראווה לחצי האי האיברי. המוזיאון לארכיאולוגיה של קטלוניה מציג עתיקות רבות שנחשפו באזור במהלך השנים. פחות ממחצית מהאתרים הארכאולוגיים באזור נחפרו עד כה, כך שכל הזמן מתווספות תגליות למוזיאון.
גלים ויין בליאקנה (Llançà)
מאמפוריס סעו 40 קילומטרים במעלה החוף ותגיעו לנמל הדייגים של ליאנקה, שם תוכלו לחקור את כרמי האזור מנקודת מבט ייחודית הודות לחברת סיורי האוכל SK Kayak. במסגרת הסיור תשוטו בקיאק לאורך החוף עד שתגיעו למפרץ קטן באזור קאפ ראס (Cap Ras), שם תעצרו ותערכו סיור בכרמים המקומיים ותטעמו – איך לא – מהיינות המשובחים שלהם.

נופים וגפנים בסנט פרה דה רודס (Sant Pere de Rodes)
לאלה מאיתנו המעדיפים להנות מטעימות מבלי להתאמץ, כדאי לפנות לב השוכן ברכס הרי ורדרה (Verdera) שממנו נשקף נוף פנורמי של חצי האי קאפ דה קרוס (Cap de Creus). המנזר הבנוי בסגנון רומנסקי נחשב לאחד האתרים הימי־ביניימיים החשובים בקטלוניה, ולמרות גודלו נאמר שמעולם לא חיו בו יותר מ־20 נזירים בכל פעם. המעטים שחיו בו הכינו יין – והרבה. צאו לסיור במרתף היין המרשים בעל התקרה המקומרת של המנזר, סיירו בין טרסות הגפנים, ולמדו על רמון פר דה נובס – נזיר כישרוני שהיין המשובח שייצר עשה לו שם ברחבי קטלוניה.

מסורת ושימור באספלט ויטיקולטורס (Espelt Viticultors)
במשך מאות שנים גדלו בכרמי קוסטה בראווה עשרות זני ענבים, הבולטים שבהם הם גרנאש (Garnatxa) ומוסקט (Moscatell). אחד היקבים שמגדלים ומשמרים את הזנים ההיסטוריים הללו הוא אספלט ויטיקולטורס. היקב המשפחתי מגדל ענבים באזור החוף ובפנים הארץ, ומאז 2020 כל היינות המיוצרים בו הם אורגניים – הודות למחויבותו של היקב לאדמת האזור. בני המשפחה ועובדיהם שיקמו טרסות שקרסו, בנו מקטעים של חומות אבן באורך של כ־3,000 מטרים, ומנהלים כיום פרויקט קרקעות לשיפור המגוון הביולוגי בכרמים. היקב עורך סיורים בני שעתיים וחצי במסגרתו לומדים על הגפנים והיינות שלו, ומוצעות בו טעימות של תוצרי הבצירים האחרונים.
פסטיבלים בפראלדה (Peralada)
במרכז אמפורדה ניצבת טירת פראלדה, שהייתה פעם ליבו הפועם של תעשיית ייצור היין באזור. מיגל מאטו פלא, שחלם לשחזר הן את הטירה הן את מסורת ייצור היין של האזור, רכש את פראלדה בשנת 1923. בסופו של דבר הוא השיג את מבוקשו, ושלושה דורות מאוחר יותר היקב המשפחתי מייצר יותר משני מיליון בקבוקי יין בשנה. חלק מהאחוזה הוא אתר נופש עם ספא, שמשתמש בקליפות, זרעי ושמני ענבים כחלק מהטיפולים שלו. בחודשי הקיץ טירת פראלדה מארחת את פסטיבל המוזיקה קסטל דה פראלדה, המתקיים מזה כ־40 שנים.

אכלו ושתו בז'ירונה (Girona)
אף טיול לקוסטה בראווה לא יהיה שלם ללא עצירה בעיר הססגונית ז'ירונה, הממוקמת בנקודת המפגש של ארבעה נהרות. העיר מיושבת לפחות מאז התקופה הרומית – היסטוריה ארוכה שבאה לידי ביטוי בחומות העיר העתיקה. המרכז של ז'ירונה הוא שילוב ארכיטקטוני ותרבותי הכולל השפעות אסלאמיות, יהודיות ורומיות, שמומלץ לחקור אגב שיטוט בסמטאותיו הצרות.
כדי להתקרר מהשמש היוקדת, מומלץ לבקר באחד מברי היין האופנתיים של העיר, שרבים מהם מתמחים ביינות טבעיים. לחוויה האולטימטיבית, נסו לתפוס שולחן על המרפסת בלה טבארה האופנתי. ברשימת היינות של הבר יש מבחר גדול של יינות אדומים, לבנים ורוזה, המלווים במנות טאפאס משובחות הכוללות בריוש סרטנים מטוגנים וסטייק טרטר בסגנון אסייתי.
