הדלאי לאמה, מנהיגה הרוחני של טיבט, עתיד לציין השבוע את יום הולדתו ה־90 באירוע רב משתתפים בדראמסלה, במהלכו הוא עשוי לצאת בהכרזה הרת גורל עבור העולם הבודהיסטי: זהות יורשו. להחלטה – אם תתממש – לא תהיה משמעות רוחנית בלבד, אלא תפתח חזית נוספת בין ההנהגה הטיבטית הגולה לבין ממשלת סין, המתעקשת שהיא זו שתקבע את זהותו של הדלאי לאמה הבא.
הצעד החריג נובע מהמציאות הפוליטית הסבוכה של העם הטיבטי: אף שבדרך כלל אין עוסקים בזיהוי גלגול נשמות של מנהיג דתי בעודו בחיים, נראה כי הדלאי לאמה הנוכחי החליט לשבור את המסורת כדי למנוע מהמשטר הסיני להשתלט על מוסד הירושה הרוחנית ולהציב בו מועמד מטעמו.

מאבק לעצמאות רוחנית
לפי המסורת הטיבטית הדלאי לאמה אינו נבחר, אלא מתגלה, כאשר מותו של המנהיג מסמן את תחילתו של מסע איתור לגלגול נשמתו בגוף של ילד חדש. עם זאת, ממשלת סין טוענת מזה שנים שיש לה הזכות הבלעדית לאשר את זהותו של הדלאי לאמה הבא, בהתאם לחוקים פנימיים ולנהלים דתיים מסורתיים שלטענתה החלו עוד במאה ה־18.
הדלאי לאמה דוחה את תביעותיה של סין מכל וכל. לדבריו, תהליך ההתגלמות הרוחנית הוא אישי ואינו יכול להיות מוכתב על ידי גורם מדיני. הוא אף הצהיר בעבר שאם ימות בגלות, הרי שיורשו לא ייוולד בטיבט, אלא במדינה חופשית – ככל הנראה בהודו.
בעשור האחרון נקט הדלאי לאמה צעדים שנועדו לבצר את תהליך ההמשכיות של המוסד הרוחני. הוא הקים קרן ייעודית – 'גאדן פודרנג' – שתהיה אחראית על איתור ועל הכרה בילד שיהיה הדלאי לאמה הבא. לצד הקרן יפעלו גם יועציו הקרובים ונזירים בכירים, אשר ינהלו את התהליך בזיקה למסורת הבודהיסטית.

דוברים טיבטים גולים הדגישו כי הדלאי לאמה הבהיר שוב ושוב: אף גורם זר, ובפרט ממשלת סין, אינו מוסמך לקחת חלק בהליך. לדבריהם, הסכנה הגדולה ביותר היא מצב שבו יוכרזו שני דלאי לאמה נפרדים – אחד שייבחר על ידי בייג'ינג, ואחר שיוכר על ידי הקהילה הטיבטית ברחבי העולם.
ניסיונה של סין לשלוט בהנהגה הרוחנית בטיבט אינו חדש. ב־1995, כאשר ילד טיבטי זוהה על ידי הדלאי לאמה כגלגולו של הפנצ'ן לאמה – הדמות השנייה בחשיבותה בעולם הטיבטי – הוא נעלם שעות לאחר מכן ביחד עם משפחתו. במקומו מינתה סין ילד אחר, שנתפס עד היום בעיני מרבית הטיבטים בובה של בייג'ינג ולא גלגול אמיתי.
כעת, יותר מ־25 שנה אחרי אותו מקרה, נראה שהמאבק מגיע לשיאו. סין כבר הצהירה בגלוי על כוונתה להכתיב את זהות הדלאי לאמה הבא – תהליך שלדבריה ייערך בתוך גבולות טיבט ובאמצעות מנגנונים המאושרים על ידי המפלגה הקומוניסטית. מנגד, הממשלה הטיבטית הגולה מזהירה כי הדבר יהיה בגדר "גניבת זהות רוחנית" וניסיון ציני לרמוס את התרבות הטיבטית.

פרק היסטורי חדש
מנהיגים טיבטים גולים מציינים כי המאבק לבחירת הדלאי לאמה הבא הוא לא רק עניין של פוליטיקה אזורית או של דת, אלא עניין של שימור זהות לאומית.
בינתיים, אלפי מאמינים מרחבי העולם החלו לפקוד את דרמסאלה לקראת חגיגות יום ההולדת של המנהיג הרוחני, שהפך במרוצת השנים לדמות דתית נערצת גם מחוץ לעולם הבודהיסטי. בין המשתתפים הצפויים בטקסים: אישי ציבור מהודו, ראשי דתות ואף השחקן ההוליוודי ריצ'רד גיר – תומך ותיק של טיבט.
נראה שבימים הקרובים ייכתב פרק חדש בהיסטוריה הרוחנית של טיבט, ואיתו גם יתחיל עידן חדש במאבק המתמשך בין העם הבודהיסטי הגולה לבין השאיפה של סין להדק את אחיזתה באוכלוסייה ובהנהגה הטיבטים.
