אלברט אינשטיין ב-1947.

10 דברים ש(כנראה) לא ידעתם על איינשטיין

לא רק תורת היחסות: סבכים רומנטיים ותככים פוליטיים ליוו את הפיזיקאי המפורסם לאורך חייו

אלברט אינשטיין ב־1947. קרדיט: Photograph by Oren Jack Turner, Princeton, N.J. Original image cleaned/leveled by User:Jaakobou., Public domain, via Wikimedia Commons

1. הוא ויתר על אזרחותו הגרמנית כשהיה בן 16

מגיל צעיר תיעב אלברט איינשטיין לאומיות מכל סוג וביכר להיות אזרח העולם. כשהיה בן 16 הוא ויתר על אזרחותו הגרמנית והיה חסר מדינה עד שהפך לאזרח שוויצרי בשנת 1901.

2. הוא נישא לתלמידה היחידה בכיתת הפיזיקה שלימד

מילבה מאריץ' הייתה התלמידה היחידה במחלקה שבה לימד איינשטיין בפוליטכניון של ציריך. היא הייתה להוטה אחר המתמטיקה והמדעים ופיזיקאית שאפתנית בזכות עצמה. עם זאת, היא ויתרה על שאיפות אלה כשנישאה לאיינשטיין והפכה לאם ילדיו.

3. היה לו תיק בן 1,427 עמודים ב־FBI

בשנת 1933 פתח ה־FBI תיק על שמו של אלברט איינשטיין, זמן קצר לפני נסיעתו השלישית לארה"ב. תיק זה יגדל לכדי 1,427 עמודים שהתמקדו בקשריו של איינשטיין עם ארגונים פציפיסטיים וסוציאליסטיים. ג'יי אדגר הובר אף המליץ ​​למנוע מאיינשטיין להיכנס לאמריקה באמצעות חוק הדרת הזרים, אך פסק הדין בוטל על ידי משרד החוץ האמריקני.

4. הייתה לו תינוקת מחוץ לנישואין

אשתו לעתיד של איינשטיין, מילבה, ילדה בת מחוץ לנישואין בשנת 1902 בזמן ששהתה עם משפחתה בסרביה. התינוקת נקראה ליזרל, והיסטוריונים מאמינים שהיא נפטרה בינקותה – כנראה מקדחת השנית – או שנמסרה לאימוץ. סביר להניח שאיינשטיין מעולם לא ראה את בתו. דבר לידתה של ליזרל לא נודע בציבור עד 1987, כאשר פורסם אוסף מכתביו של איינשטיין.

5. הוא שילם לאשתו הראשונה את סכום פרס הנובל עבור גירושין

כשכבר הזכייה בפרס נובל הייתה לעובדה מוגמרת, הציע איינשטיין את כל כספי הפרס הצפוי לו לאשתו הראשונה, מילבה מאריץ', כדי שתסכים לתת לו גט. סכום הפרס היה 32,250 דולר – פי עשרה משכרו השנתי של פרופסור ממוצע באותה תקופה.

6. הוא התחתן עם בת־דודתו מדרגה ראשונה

אלזה, גברת איינשטיין השנייה, הייתה בת אחות אימו של אלברט, משמע שהם היו בני דודים מדרגה ראשונה. הם היו גם בני דודים מדרגה שנייה, שכן אביה של אלזה ואביו של אלברט היו בני דודים. שם נעוריה היה איינשטיין.

7. הוא היה פעיל זכויות אזרח לפני תנועת זכויות האזרח

איינשטיין היה תומך נלהב של זכויות אזרח וחופש הביטוי. כאשר הואשם ויליאם דיו בויס בשנת 1951 כסוכן לא רשום של מעצמה זרה, התנדב איינשטיין להעיד כעד אופי מטעמו. לאחר שעורך דינו של דיו בויס הודיע ​​לבית המשפט שאיינשטיין יופיע, החליט השופט לבטל את המשפט.

8. בנו אושפז במוסד במשך רוב חייו הבוגרים

בנו השני של אלברט, אדוארד, אותו כינו בחיבה "טטה", היה חולה סכיזופרניה ואושפז במוסד במשך רוב חייו הבוגרים. אדוארד נהה אחר הפסיכואנליזה והיה מעריץ גדול של פרויד. למרות שהם קיימו תכתובת ביניהם, אלברט לא ראה את בנו שוב לאחר שהיגר לארה"ב בשנת 1933. אדוארד נפטר בגיל 55 במרפאה פסיכיאטרית.

9. הייתה לו ידידות סוערת עם 'אבי הלוחמה הכימית'

פריץ הבר היה כימאי גרמני ששכנע את איינשטיין לעבור לברלין והפך לאחד מחבריו הקרובים. הבר היה יהודי אך התנצר, ושב וסיפר לאיינשטיין על יתרונות ההתבוללות לפני עליית הנאצים לשלטון. במלחמת העולם הראשונה הוא פיתח גז כלור קטלני, שהיה כבד יותר מאוויר ויכול היה לזרום אל השוחות ולחדור לגרונם ולריאותיהם של החיילים. הבר מכונה לעיתים 'אבי הלוחמה הכימית'.

10. הוא ניהל רומן עם 'מרגלת רוסיה'

בשנת 1935 הכירה לו בתו החורגת של איינשטיין, מרגוט, את מרגריטה קוננקובה. כעבור זמן קצר הפכו השניים לנאהבים. בשנת 1998 מכרה חברת סותבי'ס במכירה פומבית תשעה מכתבי אהבה שכתב אינשטיין לקוננקובה בין 1945–1946. בספר שכתב מומחה לריגול רוסי הוא כתב כי קוננקובה הייתה סוכנת רוסיה, אם כי היסטוריונים לא אישרו טענה זו.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
1
 ניב, מתוך אתר פיקיויקי
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

חודש הספר העברי: עד 50% הנחה

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן