חוקרים ישראלים גילו לאחרונה תפקיד חשוב שיש לשירת הציפורים בתקשורת ביניהן – בחירת בית גידול מיטבי. המחקר, המשותף לאוניברסיטת בן־גוריון בנגב ולאוניברסיטת חיפה, שפורסם בכתב העת הבריטי לחקר העופות Ibis, בחן כיצד שירת ציפורים במהלך תקופת הנדידה מושכת – או דוחה אותן – לבחור בבית גידול מסוים על פני אחר.
איכות בית הגידול חשובה במיוחד בתקופת הנדידה, כיוון שיש לה השפעה מכרעת על מישורים רבים בחיי הציפור: חיפוש מזון, הימנעות מסיכונים אפשריים וכן קצב צבירת אנרגיה, המשפיע בתורו על הזמן בו יחלו לנדוד בשנית אל עבר מחוז חפצן.
בראש המחקר עמדה הדוקטורנטית יעל לנרד מהמעבדה להתנהגות בעלי חיים ושמירת טבע. לנרד בחנה את האופן בו שירת הציפורים משפיעה על הבחירה בבתי הגידול, באמצעות קטעי שירה מוקלטים של שלושה מיני ציפורים העוברות בישראל במהלך תקופת הנדידה: סבכי שחור כיפה (נפוץ), סבכי שחור גרון (פחות נפוץ) וסבכי רונן (נדיר).
(זרון פס, אנפה שחורה וחופיות: תיעודים מרגשים של ציפורים נדירות.)
הניסוי נערך בפארק הצפרות אילת, שהפך ברבות השנים לאתר 'חנייה ותדלוק' פופולרי בקרב ציפורים נודדות, הודות לסבך הצפוף והאגם הגדול שמצוי בו. הניסוי בוצע בעונת האביב, תקופה בה אלפי ציפורים עוצרות בפארק להתאוששות לאחר שצלחו את המעבר צפונה דרך יבשת אפריקה.
הציפורים נמשכו לשירה
במהלך מחצית מתקופת הניסוי, שארך 60 ימים, הושמעו הקלטות של שירת ציפורים ובמחצית השנייה הן לא הושמעו כלל. הליך הניטור וטיבוע הציפורים החל עם שחר ונמשך חמש שעות מדי יום. השירים הושמעו באמצעות רמקול גדול שהוצב בפארק, ונשמעו על ידי צוות המחקר שנכח במקום עד למרחק של כ־200 מטרים. לאור העובדה שטווח שמיעת הציפורים דומה לזה של בני האדם, החוקרים הניחו שהציפורים שמעו את השירה רק כשהתקרבו לטווח מרחק זה.
במסגרת הניסוי נבדקו 2,262 ציפורי בר מ־44 מינים שהגיעו למרכז הצפרות. המספר הכולל של ציפורים שנמשכו לאתר בימים בהם הושמעה השירה עמד על 645 ציפורים, לעומת 548 ציפורים בימים בהן ההקלטות לא הושמעו. כלומר, כמות הציפורים היומית הממוצעת שהגיעה לפארק גדלה באופן משמעותי בימים שבהם הושמעה שירת ציפורים.
כמו כן, במחקר נמצאה עלייה של 17.7 אחוזים בנוכחותן בפארק של ציפורים מהמין ששירתו הושמעה, מבלי שנצפתה עלייה במספר הציפורים ממינים ששירתם לא הושמעה. החוקרים מצאו לנכון לציין שהממצא לפיו הציפורים נמשכו לשירת בני מינם בלבד הינו מעניין ומפתיע, שכן השירה הושמעה בפארק שאיננו משמש כאתר לצורכי רבייה ומציאת בני־זוג.
לצמצם זיהום רעש
לאור העובדה שנמצא ששירת הציפורים הינה משמעותית בתהליך בחירת בית הגידול, החוקרים הדגישו כי זיהום רעש עלול להפחית במידה ניכרת את טווח ההאזנה שלהן ולפגוע ביכולתן הייחודית. "בהתחשב בכך שאוכלוסיות מינים נודדים רבים נמצאות במגמת ירידה, עלינו לדאוג לצורך שלהם לשמוע ולהשמיע את שירתם, להגן על הטבע בישראל ולצמצם זיהום רעש", הסבירה לנרד.
עוד אמרו החוקרים כי מודעות רבה יותר לזיהום הרעש והשפעתו על התנהלותן של הציפורים, תאפשר תכנון מודע יותר של מרכזי צפרות עתידיים או הסרה של גורמים מרעישים קיימים.
"מחקרים עתידיים יוכלו להעמיק בהשפעת הסביבה האקוסטית על ציפורים במהלך עצירת ביניים בנדידה תוך התייחסות לנזקים אקולוגיים, ולהרחיב את המסקנות שלנו לטובת השמירה על הציפורים ועל הקיום המשותף שלנו", סיכמה לנרד.