לאורך רצועת החוף הדרומית של ישראל, בין דיונות החול המוזהבות לשדות הפוריים של המועצה האזורית חוף אשקלון, מתחוללת בשקט מהפכה של תקווה. לאחר שספגה פגיעות קשות במהלך המלחמה, המועצה אוספת את השברים ומתעוררת לחיים מחדש. יצאנו למסע בין עסקי התיירות הקולינריים שהתאוששו וחזרנו מלאי השראה.
הכי אביעד – הנצחה בטעם של אהבה

✪ פודטראק צבעוני בפינה שקטה ביישוב ניצן, המנציח את זכרו של אביעד אדרי ז"ל שנרצח במתקפת הטרור בשבעה באוקטובר בכפר עזה והותיר אחריו חלל עצום. אביעד היה איש של שמחה וחיבור לאדמה והקריב את חייו כדי להזהיר את חבריו מהמתקפה המתקרבת.
משפחתו בחרה להנציח אותו באמצעות אהבותיו הגדולות: אוכל, שמחה וחברים. "הקמנו את הפודטראק לזכרו של אחי", מספרת אחותו ליזי, "ובחרנו להנציח אותו בדרך שהוא חי בה — שמחה, אוכל טוב ואהבה לאנשים". בתפריט תמצאו את המאכלים האהובים על אביעד, כולם תוצרת בית, ולצד העגלה יש חדר הנצחה ובוסתן לזכרו. גם רכבו האישי מוצג במקום כעדות שקטה. בני המשפחה מנהלים את המקום ומחיים את רוחו של אביעד בכל יום.

ברברה – מילואים של תקווה
✪ עגלת קפה קסומה שמגישה קפה איכותי במושב ברכיה, בין שדות דלועים למטעי אבוקדו. את המיזם הקימו דניאל ותמיר, בני דודים וחיילי מילואים. העסק הוקם מתוך אהבתם לבתי קפה בטבע, אך הפך מהר מאוד לסמל של עמידה איתנה מול אתגרים.
במהלך המלחמה שירתו השניים במילואים מעל 300 ימים וניסו לשמר את העסק. "תמיר, בעל משפחה, ניווט בין השירות, העסק והבית, בזמן שאני החזקתי את הקפה על כתפיי", מספר דניאל. המלחמה הותירה חותם אך גם הולידה מקום מפגש מיוחד המסמל אחווה וחוסן ישראלי.
כיום ברברה משמשת בית חם למקומיים ולמטיילים ויש גם פינת משחקים לילדים. שעות הפעילות הורחבו כדי לאפשר ליותר אנשים ליהנות מהמקום הפסטורלי שמזכיר שאפשר לצמוח גם ברגעים הקשים ביותר.
מבשלת הגבול – סיפורה של קרמזינה
✪ בתלמי יפה, בחצר ביתה, הדס קרמזין מבשלת בירה ביתית במסגרת המיזם קרמזינה שהחל כתחביב ב־2014 והתפתח לנקודת מפגש לאוהבי בירה. במשך השנים אירחה הדס קבוצות ויחידים שבאו לטעום משמונה סוגי בירה בתוצרת עצמית וללמוד את אמנות בישול הבירה הביתית. הבירה היא בירה של הנצחה לזכר בעלה ז"ל, מתוך אמונה כי היכן שיש בירה יש שמחה. בשבעה באוקטובר הכול השתנה. המשפחה נמלטה מקולות הנפץ והדס נאלצה לעזוב את ביתה למשך שלושה שבועות. "הבית רעד, האדמה רעדה והלב שלנו נשבר", היא נזכרת. כשחזרה הבינה שהקהילה זקוקה למשהו שיחבר את האנשים. בהתחלה מכרה הדס בקבוקי בירה לזכר הנופלים, אך עד מהרה הבינה שחסר לה המפגש האנושי.
אז במקום להמתין לאנשים, הדס יצאה אליהם — רכשה מערכת מזיגה ניידת, הפכה לנוודת בירה והביאה את קרמזינה לאירועים ברחבי הארץ. עכשיו, כשהחיים מתחילים להתייצב, היא שבה לארח בביתה, מקבלת קבוצות וממשיכה להפיץ חום ותקווה דרך הבירה ודרך סיפוריה האישיים.

ROAD BURGER – פשוט לשמח
✪ ניצן. פודטראק שמציע המבורגרים שעשויים באהבה ובקפידה ובמחיר עממי. המיזם הוקם מתוך אהבה אמיתית לאוכל רחוב איכותי ולרצון ליצור מקום שבו אנשים יוכלו ליהנות מהמבורגר טוב. לאחר השבעה באוקטובר התפנתה המשפחה צפונה והעסק נסגר. לאחר כחודש התברר שבכל האזור הוקמו בסיסי שדה והמון חיילים מחפשים מקום לעצירה, ולכן בני המשפחה חזרו הביתה להפעיל את הפודטראק לטובת החיילים. גם אנשי הקהילה שנשארו באזור הגיעו, אך האווירה הייתה כבדה והאתגרים היו רבים.
ואולם דווקא ברגעים האלה התגלה כוחה של הקהילה: אנשים באו לתמוך, לפרגן ולהראות שהעסקים המקומיים הם חלק בלתי נפרד מהחוסן של החברה שלנו, וכמה חשובים השמחה ותחושת השחרור. מאז הפודטראק פתוח עם תחושת שליחות ענקית ומסר מיוחד: להמשיך הלאה גם כשקשה.

בום בר
מושב מבקיעים. במושב מבקיעים הפסטורלי יש עגלת קפה המציעה חוויה קולינרית מהחלומות. בתפריט מגוון רחב של מנות ייחודיות על בסיס מאפים, כריכי לחם מחמצת עם אפשרויות ללא גלוטן, קישים, ארוחות בוקר מפנקות ועוד שלל מנות מגניבות לצד תפריט קינוחים שלא תמצאו בשום מקום.
בצד האוכל מוגש קפה על בסיס פולים איכותיים ביותר (עם אפשרות לתחליפי חלב), משקאות אייס סחוטים 100%, חליטות תה קר וחם, משקאות קלים ועוד. העגלה ממוקמת לצד חנות וינטג׳ נדירה ובה שלל מוצרים שמזכירים את הילדות, לא חשוב בני כמה אתם… ✪
בר יין עלמי
✪ קיבוץ זיקים. בר יין יפה בתוך מבנה עתיק שהיה שייך למשפחתו של חאפז אל־עלמי. הבית נבנה בתקופת מלחמת העולם הראשונה ושימש בית קיט למשפחת אל־עלמי שהייתה במקור מירושלים, אך אחזה בבעלות על אדמות רבות באזור זה. המבנה ננטש בשנת 1947, ולאחר מכן שימש את חברי קיבוץ זיקים בתקופה הראשונה להתיישבותם במקום. בשנת 2019 שופץ המבנה תוך שמירה על מבנהו המקורי, ובתוכו פועל בר היין היפה.
יקב אדרת – בנחישות ואמונה

✪ יקב בוטיק קטן שהקימו בני הזוג רבקה ומשה כהן בשנת 2022 ביישוב ניצן. מה שהתחיל במרתף הבית מתוך תשוקה ליין ואהבה ליצירה, הפך במהרה למציאות מרגשת.
רבקה, ייננית ואם לחמישה, עשתה שינוי קריירה משמעותי כשהחליטה בגיל 40 ללמוד לתואר שני בייננות וכרמות בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. לאחר שצברה ניסיון ביקבי ברקן, הקימה עם בעלה, מהנדס בתעשייה האווירית, את היקב המשפחתי. משה דאג לציוד המתקדם, ושניהם יחד אחראים לכל תהליך הייצור.
בכל שנת בציר מייצר היקב כ־5,000 בקבוקים מארבעה סוגי יינות — לבן, רוזה ושני אדומים. אך לצד ההצלחה, הדרך לא הייתה קלה.
עם פרוץ המלחמה, מצאה עצמה רבקה לבדה ביקב — משה והילדים הבוגרים גויסו והיא נותרה עם הילדים הקטנים ועם היין במכלים. ״זו הייתה תקופה לא פשוטה. לא הצלחתי לרדת ליקב. כמו כל עם ישראל, פשוט לא הפסקתי לבכות. הבנתי שיש לי אחריות כלפי הילדים וכלפי היקב, והייתי חייבת לאסוף את עצמי ולרתום את כל הכוחות שיש בי עבורם". וכך בכוח האמונה והנחישות הצליחה להמשיך. "אנחנו עטופים באנשים טובים, זה מה שמחזיק אותנו. הסיפור שלנו מוכיח שלעולם לא מאוחר להגשים חלום — עם אמונה, התמדה ואהבה, הכול אפשרי". משה עדיין בסבבי מילואים אך רבקה חזרה לארח ביקב היפה ומקבלת קבוצות לטעימות או לבראנץ' בתיאום מראש.
נונה
במושב גיאה — עגלת קפה שנפתחה בשנה האחרונה למרות ובעקבות המלחמה. העגלה נמצאת במטע זיתים יפה וירוק ובה פינות ישיבה נוחות, קפה מעולה של 'דאדא קפה', שייקים טבעיים ומיצים סחוטים של 'קשת', חליטות תה טבעיות של 'אנשי התה' ומגוון כריכים, מאפים וסלטים בעבודת יד. בקרבת העגלה נמצא גן שעשועים לקטנטנים ורחבת דשא גדולה וירוקה