אם אתם נוטלים תרופה מסוימת במשך שנים רבות, ייתכן שתחשבו שזה בסדר להמשיך ליטול אותה גם בבגרותכם. אך רופאים טוענים שרבים עשויים ליטול את מה שהם מתארים כ"תרופות לא מתאימות פוטנציאלית" (PIMs potentially inappropriate medications) – תרופות שעשויות להיות לא בטוחות עקב הזדקנות הגוף או התפתחות תופעות רפואיות חדשות.
מחקר מאוגוסט 2023, שהתפרסם במגזין JAMA Network, הראה ש־37 אחוזים מהמבוגרים בגיל 65 ויותר בכל העולם נוטלים תרופות כאלה. נטילת התרופות הלא נכונות יכולה להגביר תגובות שליליות, הגעה תכופה לבתי חולים וירידה באיכות החיים. הסיבה לכך היא, שהתרופות הללו מגבירות את הסיכון לנפילות, הרעלה, דיכאון, סחרחורת, בלבול, בעיות שיווי משקל, הזיות, דימנציה, דימום (במערכת העיכול או באיבר אחר), הפרעות בקצב הלב, דלדול עצמות ותכיפות במתן שתן.
(קראו עוד על תרופות פסיכדליות וכיצד הן מסייעות בטיפול בפוסט טראומה.)
רבים אינם מודעים לבעיה
"אם תרופה הייתה חיונית עבורך כאשר היית בגיל 40 או 50, ייתכן שהיא תהיה בסדר גם כשתתקרב לגיל 60 או 70, אך ייתכן גם שהיא תפגע בגופך מאשר תעזור לו", אומר עמבר קולשרשתה, אפידמיולוג ופרופסור לרפואת משפחה ומונעת בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אמורי באטלנטה, ארצות הברית. "רבים מהמטופלים לא מודעים לכך שתרופה לא מתאימה עשויה להפוך לבעיה".
לא מעט רופאים גם לא מודעים לכך. מחקר שהתפרסם בשנת 2022 בכתב העת Frontiers in Pharmacology מצא ש־55 אחוזים מכ־600 רופאים שהשתתפו בו בסין לא שמעו על כלי גילוי ל-PIM במטופלים מבוגרים. באופן דומה, מחקר שהתפרסם בכתב העת PLOS One בשנת 2016 מצא שבקרב כ־400,000 מטופלים בגיל 65 ויותר בגרמניה, ל־58 אחוזים היו מרשמים של PIM מבתי מרקחת.
זה יכול גם להוביל לסיבוכים לאחר ניתוח. מחקר שפורסם בגיליון 2022 של כתב העת Anesthesia and Analgesia בחן את השימוש בתרופות לא מתאימות פוטנציאלית בקרב 1,627 מבוגרים בגילאי 65 ויותר שעברו ניתוח אלקטיבי: החוקרים מצאו כי 69 אחוזים מהמטופלים קיבלו לפחות תרופה אחת לא מתאימה פוטנציאלית, וכי היא קשורה לאשפוז ממושך יותר לאחר הניתוח.
במילים אחרות, עם השימוש ב-PIM, קשישים עלולים בסופו של דבר להחליף בעיה רפואית אחת באחרת. במקרים אלו, אומר ג'ייסון קרלוויש, רופא גריאטרי ופרופסור לרפואה באוניברסיטת פנסילבניה, ארצות הברית: "מה שהתחיל כתרופה מתאימה עלול להפוך ללא מתאימה למשך זמן".
מהן התרופות ה"בעייתיות"?
אחת לכמה שנים, האגודה הגריאטרית האמריקנית מעדכנת את הקריטריונים של Beers – רשימה של תרופות לא מתאימות פוטנציאלית בקרב קשישים. הרשימה משמשת באופן נרחב רופאים, חוקרים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות.
עדכון 2023 כולל חמש קטגוריות: תרופות הנחשבות לא מתאימות פוטנציאלית בקרב אנשים בגיל 65 ויותר; תרופות שיכולות להיות לא מתאימות בקרב אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים כגון אי-ספיקת לב, דמנציה או פרקינסון; תרופות שצריך להשתמש בהן בזהירות בקרב קשישים; אינטראקציות בין תרופות שעשויות להיות בעייתיות; ותרופות שבהן יש להתאים את המינונים בהתבסס על תפקוד הכליות של האדם.
יותר מ־200 תרופות הנלקחות באופן שכיח נמצאות ברשימת קריטריוני Beers לשנת 2023 של תרופות לא מתאימות פוטנציאלית בקרב קשישים. אלו כוללות אנטי־היסטמינים שונים מהדור הראשון (כגון דיפנהידרמין דרך הפה, או בנדריל), בנזודיאזפינים (תרופות הרגעה כגון אלפרזולאם, קלונאזפאם ודיאזפאם), חלק מהתרופות הקרדיווסקולריות (כגון דיגוקסין לפיברילציה פרוזדורי וקלונידין ליתר לחץ דם), חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון (כולל אמיטריפטילין ופרקסטין), חלק מהתרופות נוגדות הפסיכוזה (אשר לעתים קרובות משמשות למטרות ללא התוויה עבור בעיות שינה), מעכבי משאבת פרוטונים לטיפול בריפלוקס חומצי, חלק מהמרפי שרירים, שימוש כרוני בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (כולל איבופרופן ונפרוקסן) ותרופות כאב אחרות.
השכיחות של שימוש ב-PIM משתנה ברחבי העולם. באפריקה ובדרום אמריקה היא הגבוהה ביותר – 47 אחוזים, בעוד באירופה היא 35 אחוזים, ובצפון אמריקה 29 אחוזים.
השימוש ב-PIM קשור לעתים קרובות לנטילה בו־זמנית של חמש או יותר תרופות מרשם, דבר שכיח בקרב קשישים. "שתי הבעיות נוטות ללכת יחד", אומר קרלוויש.
במחקר שפורסם בגיליון 2021 של Archives of Gerontology and Geriatrics, חוקרים בחנו את השימוש ב-PIMs בקרב יותר מ־61,000 מבוגרים בני 65 ויותר, החולים בלפחות שתי מחלות כרוניות (כגון יתר לחץ דם, סוכרת או דיכאון), שנטלו תרופות מרשם מלפחות חמש קבוצות תרופתיות במשך תקופה של שבע שנים. הם מצאו כי 69 אחוזים מהם השתמשו לפחות ב-PIM אחד, והסיכויים לכך היו גבוהים יותר אצל נשים.
החיסרון שבריבוי התרופות
ככל שאנשים מתבגרים ומפתחים מצבים רפואיים שונים, הם עשויים להיות גם רגישים ל"ריבוי תרופות מרשם", אומר אוסטין ארמסטרונג, רופא גריאטרי במרכז הרפואי ושינגטון הוספיטל סנטר בוושינגטון הבירה. אם למישהו יש יתר לחץ דם, למשל, והוא נוטל תרופה כדי להוריד אותו, חשוב לציין שחלק מהתרופות המיועדות להפחתת לחץ דם יכולות לגרום לנפיחות ברגליים (בצקת) כתופעת לוואי, שבמקרה זה ייתכן שהאדם יקבל משתן כדי להפחית את הצטברות הנוזלים. מצב כזה תורם לעתים קרובות לפוליפארמה – ריבוי תרופות.
"כשאתם נוטלים כמה תרופות, גם אם הן בטוחות כשהן נלקחות בנפרד, כשהן נלקחות יחד הן עלולות לגרום ליותר נזק מתועלת", אומר קולשרשתה. ואם מוסיפים תרופה לא מתאימה פוטנציאלית לתרופות שכבר לוקח קשיש, הפוטנציאל לתופעות לוואי עולה עוד יותר.
למה תרופות מסוימות גורמות לנזק?
ישנן סיבות רבות לכך שתרופות מסוימות עלולות לגרום נזק ככל שאנשים מתבגרים, אך ההסבר הנפוץ ביותר קשור לשינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל.
ידוע היטב שככל שאנשים מתבגרים, קצב המטבוליזם שלהם מאט, מה שמסביר מדוע אנשים לעתים קרובות עולים במשקל ככל שהעשורים עוברים. משהו שמוכר פחות בקרב המטופלים: מבוגרים חווים גם האטה בתנועה דרך מערכת העיכול, הפחתה במים בגוף ושינויים בתפקוד הכליות והכבד, המשפיעים על האופן שבו הם סופגים, מעבדים ומפרישים תרופות. "זה יוצר רשת של פגיעות לאירועים חריגים", מסביר ארמסטרונג.
נוסף על שינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל, מבוגרים עשויים להיות רגישים יותר לתופעות לוואי מסוימות של תרופות עקב גורמים אחרים, כגון שבריריות (נוטים יותר לחוות תופעות לוואי מתרופות), פגיעה קוגניטיבית (עשויים להיות קשיים בהבנה ובביצוע הוראות בנוגע לשימוש בתרופות), בידוד חברתי – כשאין מי שינהל את נטילת התרופות – הדבר עלול להגביר את הסיכון לטעויות.
מרשמים ישנים
המצב מסובך יותר מכיוון ש"קשישים נוטים לראות מספר רופאים. זה משקף את ההתמחות של הטיפול הרפואי ואת העובדה שלקשישים יש לעתים קרובות כמה מצבים רפואיים", אומר קרלוויש.
גורם נוסף התורם לשימוש ב-PIM: מטופלים ורופאים נוטים לעתים קרובות לשימוש בתרופות מסוימות מכיוון שהן פועלות היטב, ומשוכנעים שאין צורך לבצע שינוי, רק בגלל שהאדם זקן יותר כעת. הכינוי לכך הוא "מרשם ישן", והוא נפוץ בייחוד עם נוגדי דיכאון ומעכבי משאבת הפרוטונים, כך מצא מחקר.
"רופאים מהססים להפסיק לרשום תרופה אם המטופל נוטל אותה זמן מה", אומר ארמסטרונג. "אבל העצמי בן ה-80 שלך הוא לא אותו עצמי בן ה-40 שלך, כך שייתכן שזו כבר לא תרופה מתאימה".
טיפים לשימוש בטוח בתרופות
- קחו את התרופות בדיוק כפי שנקבע לכם על ידי הרופא.
- אל תיקחו יותר או פחות תרופות ממה שנרשם עבורכם. קחו את כל התרופות שלכם בזמנים שהוחלט לגביהן.
- אל תתחילו או תפסיקו ליטול תרופות כלשהן על דעת עצמכם.
- התייעצו תמיד עם רופא או רוקח לפני נטילת תרופות כלשהן, בייחוד אם אתם קשישים.
- סקרו מעת לעת את התרופות שלהם עם רופאיכם במהלך הפגישות. עיינו בתרופות שבשימוש ושאלו: למה אני צריך את התרופה המסוימת הזו? מה היא עושה עבורי? והאם זה בטוח עבורי ליטול אותה בגילי גם אם אני נוטל אותה כבר זמן מה? המטרה היא לבחון את כל התרופות ולהעריך אילו מהן כבר לא נחוצות.