אספירין ידוע ביכולתו להפחית כאבי שרירים וכאבי ראש; הוא מוריד חום; ומינונים נמוכים ממנו מסייעים גם בדילול דם כדי להפחית את הסיכוי לקרישים הגורמים לשבץ ולהתקפי לב. כעת, מחקר חדש מצביע על כך שהוא עשוי למלא תפקיד גם במניעת סרטן המעי הגס.
סרטן המעי הגס הוא סוג הסרטן השלישי בשכיחותו, והגורם השני בשכיחותו למוות מסרטן. על פי ארגון הבריאות העולמי 1.9 מיליון מקרים חדשים אובחנו ברחבי העולם בשנת 2020, והמספרים הללו צפויים לגדול. על פי המכון הלאומי לסרטן בארה"ב, שיעורי סרטן המעי הגס במדינה בקרב אנשים מתחת לגיל 50 עולים בהתמדה מאז שנות התשעים של המאה הקודמת, כאשר יותר ויותר צעירים מתים מהמחלה.
המחקר החדש, שפורסם בכתב העת Cancer, מראה שלחולי סרטן המעי הגס שנטלו מנה יומית של אספירין היה שיעור נמוך יותר של גרורות לבלוטות הלימפה, כמו גם תגובה חיסונית חזקה יותר לגידולים שלהם. המחקר מצביע על כך שאספירין עשוי להגביר את היכולת של מערכת החיסון לחפש תאים סרטניים.
"זו השפעה בלתי צפויה למדי, כי אספירין משמש בעיקר כתרופה אנטי דלקתית", אומר מרקו סקארפה, חוקר מאוניברסיטת פדובה באיטליה, וממחברי המחקר. כפי שמציין סקרפה, מחקר זה מצביע על כך שאספירין עשוי לשחק תפקיד שונה במקצת בכך שהוא מגרה את תגובת המעקב של מערכת החיסון, אשר לאחר מכן יכולה למנוע או לעכב את התקדמות סרטן המעי הגס.
"המערכת החיסונית שלך תמיד מפקחת על תאים שלא צריכים להיות בגוף. כשתאי מערכת החיסון מוצאים תאים סרטניים, הם יהרגו אותם בדיוק כפי שהם הורגים חיידקים או וירוסים פולשים", אומרת סינדי קין, מנתחת באוניברסיטת סטנפורד המתמחה בניתוחי מעי גס ופי הטבעת.


"המידע על אספירין וסרטן הולך ומתרבה", אומר מאן עבדלרהים, אונקולוג בבית החולים המתודיסטי של יוסטון, המתמחה בטיפול בסרטן המעי הגס. עם זאת, יש עדיין הרבה שאלות שנותרות ללא מענה לגבי האופן שבו אספירין יכול למנוע ולעכב את התקדמותם של סוגי סרטן אלה, כמו גם איזו תת־קבוצה של חולים תרוויח מנטילת אספירין על בסיס יומי.
לאנשים הנוטלים אספירין באופן יומיומי יש סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן המעי הגס, "אבל חייבים לקחת בחשבון גם את הסיכונים", הכוללים, בין היתר, סיכון לדימום במערכת העיכול, אומר ג'ף מאיירהרדט, אונקולוג ומנהל שותף של המרכז לסרטן המעי הגס והרקטום במכון לסרטן דנה־פרבר בבוסטון.
ישנם מספר מחקרים המצביעים על קשר בין אספירין ומניעת סרטן המעי הגס ועיכובו. עם זאת, המנגנון שבו אספירין עושה זאת עדיין לא ידוע, כך שקשה לחזות אילו מטופלים ירוויחו מנטילתו.
במטא־אנליזה משנת 2020, שניתחה את התוצאות של 45 מחקרים תצפיתיים, חוקרים מצאו ששימוש קבוע באספירין היה קשור עם שכיחות פחותה של סרטן המעי הגס. מינון נמוך, בין 75 ל־ 100 מיליגרם, היה קשור להפחתה של עשרה אחוזים בסיכון לפתח סרטן המעי הגס, בעוד מינון רגיל של 325 מיליגרם היה קשור לירידה של 35 אחוזים.
(לא רק מקל על הכאבים – האפידורל יכול להציל חיים.)
מחקרים אחרים הראו קשר בין נטילת אספירין יומיומית לבין עיכוב התקדמות הסרטן, כולל סיכון נמוך יותר למוות בקרב חולים שכבר אובחנו עם סרטן המעי הגס. "ממצא מרכזי העולה ממספר מחקרים על סרטן המעי הגס הוא שלחולה עם תגובה חיסונית חזקה יותר יש סיכוי טוב יותר להחלים", אומר מאיירהרד, ומוסיף שייתכן ואספירין קשור במנגנון הזה.
במחקר, החוקרים השיגו דגימות רקמה מ־238 חולים שעברו ניתוח לסרטן המעי הגס. מתוך חולים אלה, 12 אחוזים נטלו מדי יום מינון נמוך של אספירין למניעת מחלות לב. החוקרים מצאו בקרב קבוצה זו שיעור נמוך יותר של גרורות לבלוטות הלימפה ומספר גבוה יותר של תאי חיסון שחדרו לגידולים, עובדה שעשויה להצביע על התקדמות איטית יותר של מחלת הסרטן.
בשנים האחרונות הוכר תפקידה של מערכת החיסון בהגנה מפני התפתחות סרטן, כאשר חולים עם מערכת חיסון מדוכאת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן בהשוואה לחולים עם מערכת חיסונית מתפקדת במלואה. כפי שתוצאות אלו מרמזות, אספירין עשוי להגביר את "עירנות" המערכת החיסונית בכל הנוגע לאיתור סרטן המעי הגס.
"המערכת החיסונית שלכם עושה כל מיני דברים שאתם אפילו לא מודעים להם", אומרת קין. "זה לא רק ההתנהגות של הגידול וכמה אגרסיבי הוא הולך להיות, אלא כיצד הגוף שלכם יתמודד עם הגידול".