לאור העובדה שלידה הייתה ועודנה סיבת מוות שכיחה באזורים רבים בעולם, נשים הרות ניסו מאז ומעולם להפחית את הפחד והכאבים הכרוכים בה. במרוצת ההיסטוריה רווחו בשימוש מיני שיטות לשיכוך כאבים במהלך הלידה, ביניהן היפנוזה, אופיום, טבילה במים ותרופות צמחיות כגון עלי פטל וקוהוש שחור.
נשים רבות עדיין משתמשות בחלק מהאפשרויות הללו, אך ישנן אפשרויות נוספות כיום, בהן תרופות לשיכוך כאבים, עיסויים, דיקור סיני ותחמוצת חנקן. אך גולת הכותרת הפופולרית ביותר בקרב נשים בימינו הינה זריקת אפידורל.
"על אף שקיימות מגוון שיטות אחרות להקלה על כאבים, שום דבר אינו יעיל כמו האפידורל", אומר ויליאם קמאן, רופא ומנהל אמריטוס להרדמה מְיַילְּדוּתִית בבית החולים בריגהאם אנד וימנ'ס בבוסטון.
בעוד שההקלה על הכאב היא הסיבה העיקרית לכך שרוב הנשים בוחרות באפידורל, מחקר חדש של מדענים מאוניברסיטת גלזגו ואוניברסיטת בריסטול מראה כי טיפול באפידורל גם מוריד בכ־35 אחוזים את הסיכון לסיבוכים חמורים בשבועות הראשונים לאחר הלידה.
"ממצא זה מדגיש את החשיבות של מתן מידע מדויק לנשים על אפידורל ולהבטיח שלכל הנשים תהיה גישה אליו", אומרת רייצ'ל קרנס, המחברת הראשית של המחקר ופרופסור בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת גלזגו בסקוטלנד.
המחקר מצביע גם על הפחתה של 50 אחוזים בסיכון הקשור להריונות עם סיבוכים, וכן הפחתת סיכון של 47 אחוזים במקרי לידה מוקדמת בעקבות לקיחת אפידורל. "אלה השפעות מאוד מובהקות מבחינה סטטיסטית עבור אימהות בסיכון שבוחרות לקבל זריקת אפידורל", אומר מארק זקובסקי, יו"ר האגודה האמריקנית להרדמה מיילדותית.
במחקר השתתפו 567,216 יולדות בסקוטלנד בין השנים 2019–2007. החוקרים התמקדו בסיבוכים נפוצים המתרחשים במהלך ששת השבועות שלאחר הלידה הכוללים, בין היתר, בעיות קרישה, אלח דם, דימום מוגזם, כריתת רחם וסיכון לאי ספיקת לב.
"בעוד שתוצאות המחקר מעודדות עבור האוכלוסייה שהשתתפה בו, שהייתה רובה ככולה מסקוטלנד, ייתכן שתוצאות המחקר יהיו שונות עבור אוכלוסיות מגוונות יותר מבחינה אתנית", מציין קרנס. כמו כן, מגבלה משמעותית של המחקר היא שהחוקרים התמקדו בסיבוכי לידה הקשורים לאם, ולא של התינוק שזה עתה נולד.
(מחקרים טוענים כי ההיריון עשוי להוסיף מספר חודשים לחייך. האם זה נכון?)
מדוע אפידורל מועיל?
"אחת הסיבות האפשריות לכך שאפידורל מפחית סיכונים לאחר הלידה קשורה בעובדה שהוא מוריד את רמות הורמוני הלחץ, לחץ הדם וקצב הלב", מסביר קרנס. האפידורל יכול גם לשפר את התפקוד הקרדיווסקולרי ואת הנשימה, אומר זקובסקי, מה שיכול לספק "הגנות פיזיולוגיות חשובות לאנשים המתמודדים עם מצבים רפואיים מסוימים שטרם אובחנו".
כשמדובר במקרי חירום, האפידורל נהנה מיתרון משמעותי לאור העובדה שמזריקים אותו באופן מקומי ולא נדרשת הרדמה כללית. "מכיוון שהלידה היא דבר בלתי צפוי, אם היולדת זקוקה למשל לניתוח קיסרי בלתי מתוכנן, ניתוח אפידורל ימנע סיבוכים ונזק לאם או לתינוק הקשורים בהרדמה כללית", אומרת מלין צ'ואנג, ראש מחלקת המיילדות והגינקולוגיה בבית החולים NYU Langone בברוקלין.
"אפידורל יכול גם לסייע ליולדות החוות צירים ארוכים במיוחד לנוח ולאגור כוחות לאחר חוויה מייגעת בת שעות או ימים, כדי להימנע מניתוח קיסרי", אומר דיוויד גוטמן, רופא מרדים מיילדותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת MUSC Health בדרום קרוליינה. בכך, אפידורל עשוי להפחית את הטראומה הקשורה לעיתים קרובות בלידה, וכן את מקרי הדיכאון לאחר לידה הקשורים בטראומה.
(האם אספירין יכול למנוע את סרטן המעי הגס?)
גישה לטיפול רפואי פוטנטי
על אף שהאפידורל עמד במרכזו של המחקר החדש והוכח כחומר המסייע למניעת סיבוכים אחרי לידה, יש מי שזוקף את הממצאים המרשימים שהתגלו לזכותו של מי שמזריק את החומר, לצד חומרים מאלחשים אחרים.
"למרות שייתכן שהיה זה האפידורל ששיפר את מצבן של הנשים על ידי הפחתת מתח, אני חושב שרופא ההרדמה, שהפך לאורך השנים לחלק אינטגרלי מהצוות המטפל בחדר הלידה, הוא המרכיב הסודי כאן", אומר פיליפ הס, רופא החוקר את תחום ההרדמה בבית הספר לרפואה בהרווארד.
הס מצביע על העובדה שנוכחותם של מרדימים בחדר לידה משמעותה זוג עיניים נוספות של רופא שעבר הכשרה קריטית להצלחת הלידה. כמו כן, הס מציין שעצם השהייה במרכז רפואי המסוגל לספק אפידורל, משמעותה נוכחות של ציוד אבחון וניטור שיכול למנוע סיבוכים רבים.
קרנס מסכימה שסביר להניח שגורמים חיצוניים אלה שיפרו משמעותית את תוצאות המחקר האמור, ומוסיפה שנשים יולדות המקבלות זריקות אפידורל יקבלו לעיתים קרובות גם עירוי דרכו נותנים להן נוזלים ותרופות נוספות. "אנחנו לא יכולים להפריד לחלוטין במסגרת המחקר את ההשפעה הישירה של האפידורל משאר הטיפול, הכולל, בין היתר, תרופות מאלחשות, מזרזי לידה וציוד ניטור", היא אומרת.
שאלות מתמשכות
אלכסנדרה גרוסבנור אלר, רופאה המתמחה ברפואת האם והעובר, מצביעה גם על העובדה שתקופה של שישה שבועות אחרי הלידה, במקום פרק הזמן המקובל יותר במחקר של שבועיים עד ארבעה שבועות, עלולה אף היא לסבך את ממצאי המחקר.
"מחקרים אחרים מתמקדים בדרך כלל בסיבוכים המתרחשים בזמן האשפוז שלאחר הלידה", היא מסבירה. "מקרי תחלואה לאחר לידה הם לרוב מורכבים, ועל אף שייתכן שרבים מהם קשורים לנוכחותו של אפידורל – ייתכן שרבים מהם אינם קשורים", אומרת אלר.
גוטמן אומר שיש גם "אין ספור גורמים מבלבלים כאשר מבצעים מחקר בקנה מידה כה נרחב", שכן פרקטיקות רפואיות יכולות להשתנות מבית חולים אחד למשנהו ומאזור לאזור. "לכן קשה לבצע אקסטרפולציה [שיטה להערכת נתונים לא ידועים על סמך נתונים ידועים] של נתוני אוכלוסייה מסקוטלנד לאוכלוסיית, נניח, צ'רלסטון בדרום קרוליינה", הוא אומר.
ואכן, מחקר שפורסם בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקני ( (JAMAב־2022 הראה ירידה צנועה הרבה יותר של 14 אחוזים בסיבוכים רפואיים לאחר הלידה עקב שימוש באפידורל. המחקר הזה מדד באופן דומה למחקר שנערך בסקוטלנד את הנתונים של יותר מחצי מיליון נשים בבתי חולים בניו יורק.
עם זאת, אם ניתן יהיה לשכפל את תוצאות המחקר החדשות במדינה אחרת, זה יהיה מעודד. "הריון אינו נטול סיכון, וזה נכון עוד יותר עבור אוכלוסיות מיעוטים", אומרת אליזבת מאק, רופאה וראש היחידה לטיפול נמרץ בילדים בבית חולים בדרום קרוליינה.
מאק מציינת ששיעור תמותת אימהות בשנת 2022 בארה"ב היה 22.3 מקרי מוות לכל 100,000 לידות, בעוד שבבריטניה מספר זה היה 13.4 מקרי מוות לכל 100,000 לידות. "לכן, חשוב לקחת בחשבון אימוץ הוגן של גורמים שיפחיתו סיכונים הקשורים ללידה כמו הרדמה אפידורלית", היא אומרת.
זה בסדר לא לקבל אפידורל
בעוד שאפידורל הוא בין ההתערבויות הרפואיות הבטוחות והמוכחות ביותר הקיימות כיום, יש אימהות שבוחרות שלא לקבל את הזריקה. הסיבות לכך כוללות פחד ממחטים, רצון לחוות את חווית הלידה במלואה, אמונות דתיות או תרבותיות, ואף שיקולים כלכליים; בארה"ב עלות זריקת אפידורל יכולה לנוע בין 1,000 ל־8,000 דולרים.
"חוסר התחושה הנלווה לזריקה היא מאוד יוצאת דופן, ויש נשים שלא אוהבות אותה", מוסיפה צ'ואנג. "לעיתים נשים חוות גם 'כאבי ראש ספינאליים' [בעקבות חסימה בעמוד השדרה] לאחר קבלת האפידורל, מצב שעשוי להיות קשה לטיפול" אומרת מאק, ומוסיפה שבמקרים נדירים יכולה להתרחש גם פגיעה עצבית.
ללא קשר לסיבה בגינה האישה בוחרת לקבל או שלא לקבל אפידורל, קמאן אומר שיש "שיטות נוספות להקלה על כאבים – הן תרופתיות והן טבעיות". הס מסכים שהבחירה אם לקבל אפידורל כאשר המצב אינו כרוך בסיכון הינה אישית לחלוטין, ואינה צריכה להיות מושפעת מעמדתם של המוסדות הרפואיים או הרופאים.
"נשים עם הריונות בסיכון נמוך צריכות לחוש ביטחון לעשות את הבחירה המתאימה ביותר בהתאם להעדפה האישית שלהן", מוסיפה אלר. "אני חושבת שעוד מוקדם להציע שכל הנשים יקבלו המלצה גורפת לזריקת אפידורל כדי להפחית תחלואה אימהית חמורה".