Fires,Are,All,Over,In,Haifa,,Israel,,Since,The,Bad

מהם התנאים שתרמו לשריפות הענק וכיצד ניתן למזער נזקים?

ד״ר יותם ציפר ברגר מסביר על הצורך בגיוון החורש והעצים, דילול האורנים באזורים הקרובים לכבישים וליישובים ועל היתרונות המפתיעים הטמונים בשריפה

שריפות בסדרי גודל גדולים מתרחשות בעיקר בעונות מעבר, כאשר הצמחייה יבשה ונושבות רוחות חזקות. Shutterstock

"שריפות לרוב אינן פורצות באופן ספונטני לגמרי", אומר ד״ר יותם ציפר ברגר, ראש החוג לביולוגיה וטבע במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט. "בטבע פורצות שריפות בעקבות סופות ברקים שאינן מלוות בגשם, אך זה לא אירוע שכיח וזו לא הסיבה לשריפה הנוכחית. מרבית המקרים כוללים מעורבות אדם, וסביר להניח שזה המקרה גם בשריפה זו".

לדברי ציפר ברגר, שריפות בסדרי גודל שכזה מתרחשות בעיקר בעונות מעבר. "באביב ובסתיו יש ימי שרב שבהם הלחות באוויר פחותה, כך שהכול יותר יבש. קח את מיעוט המשקעים השנה ותוסיף לזה את החום הכבד ואת הרוחות, וקיבלת תנאים אופטימליים לשריפה בקנה מידה גדול".

על אף ששריפות הכוללות מעורבות אדם מתרחשות תדיר, ציפר ברגר טוען שיש דרכים להפוך אותן לפחות קטלניות. "צפיפות האורנים מאיצה את התפשטות השריפה. האורנים מייצרים אצטרובלים רבים נושאי זרעים, והללו מתפזרים בעקבות שריפות, צומחים עצים חדשים והשטח מצטופף", הוא אומר.

"יש לכך כמה פתרונות. הפתרון הראשון הוא דילול האורנים. כולנו אוהבים לראות את יערות האורנים בדרכנו לירושלים, אבל דילול הוא הכרחי".

במקום האורן, מציע ציפר ברגר לנטוע עצים שנשרפים פחות בקלות. "עצי אלון, חרוב, אלה וזית הם יפים ויכולים לתפוס את מקומם של חלק מהאורנים. ככלל, יער שמורכב מכמה סוגי עצים ולא מסוג אחד הוא בריא ויפה יותר".

כמו כן, הוא מציע ליצור אזורים נקיים מאורנים בסמוך ליישובים וכבישים כדי למזער את הסיכון לרכוש ולחיי אדם. "התמונות שראינו אתמול הראו באופן חד־משמעי שהעצים ניטעו בסמוך לכביש, וזה מסכן את הנוסעים. לכן, צריך להבטיח שיהיו כמה עשרות מטרים נקיים מאורנים בין היער לבין הכביש, ובכך למנוע התפשטות של השריפות בסמוך לצירי תנועה מרכזיים".

הוא מביא כדוגמה את כביש 6. "מדובר בציר תנועה מרכזי שבסמוך לו ניטעו שקמים וסוגי עצים אחרים שמתלקחים פחות בקלות. היעדרותם של האורנים בהחלט מפחיתה את הסיכויים שנראה בכביש 6 מראות דומים לאלה שראינו אמש בכבישים המובילים לירושלים".

לדבריו, גם יישובים שנמצאים בתוך חורש ויער נמצאים בסיכון. "זה מראה פסטורלי לראות בית ששוכן בתוך החורש, אבל במקרה של שריפה זו סכנת נפשות. לכן, גם יישובים צריכים לוודא שיש רצועה של כמה מאות מטרים נקייה מצמחייה שחוצצת בין הבתים לבין היער".

למרות הנזקים הגדולים לטבע ולרכוש, ציפר ברגר מדגיש כי יש לשריפות גם יתרונות. "השריפה מנקה את היער מצמחייה סבוכה, מחזירה יסודות חיוניים לקרקע ומטייבת אותה. עם זאת, כדי שנדע למצות את היתרונות הטמונים בשריפה עלינו להשכיל ולנטוע מחדש את הצמחייה הנכונה, ולדלל את האזורים הדורשים דילול".

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך​

בעלי חיים
מדע
סביבה
היסטוריה ותרבות
טיולים ומסעות
תמונה של WhatsApp‏ 2025-04-28 בשעה 16.44
עדר פראים בערוץ נחל עזוז, רם עוז
התזונה שעומדת במבחן הזמן
על השיש או במקרר? כך תאחסנו פירות וירקות באופן מיטבי
קרפדה על הכוונת

לכו רחוק יותר

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן