מאות תושבים מקומיים צעדו בחודש אפריל ברחובות ונציה במחאה על היטל בסך 5 אירו שנגבה ממבקרים חד־יומיים הפוקדים את עיר, הנפרד ממס הלינה שכבר מוחל על תיירים.

המס החדש מהווה חלק מניסוי בן שלושה חודשים שיזמו הרשויות המקומיות בניסיון לבלום את תיירות היתר בעונת השיא. כל מי שנכנס לעיר מחויב להציג קוד QR המאשר את התשלום, דבר שתושבים רבים רואים בו צעד פוגעני, ובשל הסכום הנמוך שנגבה, גם ככזה שלא סביר שישמש כגורם מרתיע.

מיסי תיירים כאלה אמנם אינם חדשות מרעישות – ממלכת בהוטן שבמזרח הרחוק מבקשת מהמבקרים בה לשלם סכום יומי גבוה כבר משנת 1974 – אך מספר ערי הבירה שנוקטות בצעדים דומים גדל במהירות, במיוחד ברחבי אירופה, וכאשר חיובים שונים מוחלים תחת שמות, התניות וכללים  שונים – זה עלול להיות מבלבל. הנה מה שאתם צריכים לדעת על תשלום מס תיירים באירופה בקיץ הקרוב.

(קראו עוד על מהי תיירות יתר ומדוע היא מטרידה תושבים מקומיים באזורים שונים בעולם.)

מהו מס תיירים?

מס תיירים הוא חיוב יומי שכלול לרוב בהוצאות יומיומיות כגון לינה ומזון. מכיוון שהמיסים הללו הם היטלים המוחלים על ידי הממשלה, הם חובה, כלומר שלעתים קרובות תצטרכו לשלם אותם כדי שתוכלו לבצע צ'ק־אין במלון.

ערים שונות ברחבי העולם החלו להשית מיסים בניסיון לפצות את הכלכלות המקומיות והתושבים, שסובלים מצפיפות, עליית מחירים וקושי כללי לנהל שגרת חיים בתקופות השיא של המבקרים. נטליה באיונה, מנכ"לית ארגון התיירות העולמי של האו"ם, אומרת כי "מיסים יכולים למלא תפקיד משמעותי באופן שבו יעדים מנהלים את הגלים התיירותיים, אך השתת עמלות אלה נועדה גם לאפשר לקהילות המארחות להרוויח מהן, לצד היתרונות הכלכליים הרגילים שהתיירות מציעה".

עם זאת, צעדים אלו אינם מתקבלים על ידי כולם בהתלהבות. איגוד התיירות האירופי (ETOA), גוף המקדם תיירות ביבשת, מתנגד למיסי תיירות. "הם מטילים את נטל התשלום על אלה שבוחרים להישאר ביעד", אומר טום ג'נקינס, מנכ"ל ETOA. "הם נכפים בהתראה קצרה כדי לסתום חורים כלכליים. זה כשל רעיוני במסווה של אמצעי בקרה", טען.

בשל היעדר מערכת אוניברסלית אחת, מיסי תיירות אינם אחידים. כל מדינה או עיר גובות סכומים שונים ובדרכים שונות, מה שהופך את מלאכת חישוב עלויות החופשה למלאכה לא פשוטה עבור התייר הממוצע. מיסים מסוימים נגבים בתעריף אחיד, בעוד שאחרים הם אחוז מסוים מחשבון הלינה. סוג הלינה ודירוגי המלונות אף הם נלקחים בחשבון, וכך גם העונה בשנה וגיל הילדים. אלו השיקולים שנלקחים בחשבון במס הלינה בוונציה, שעלותו עשויה להגיע עד ל־5 אירו ללילה, וכך גם בליסבון, בה העלות מגיעה ל־2 אירו ללילה.

מדוע ערים גובות מס תיירים?

ביסודו של דבר, מסי תיירים נועדו להעלות הכנסות, בין אם עבור תחזוקה כללית של העיר, פיתוח תשתיות תיירותיות או לשיפור יוזמות קיימות. אך סימון ונטוריני, סגנית ראש העיר ונציה מציעה הגדרה משלה למס התיירים, שלדבריה נועד "להעלות את המודעות לצורך לשמור ולכבד את העיר, ולא להרוויח מכך כסף".

בנוסף, זו דרך של הרשויות המקומיות להחזיר כסף עבור שירותים מהם נהנים התיירים אך משולמים בדרך כלל על ידי תושבים, דוגמת מדרכות, כבישים ותאורת רחוב.

עדיין לא ידוע עד כמה ההיטלים החדשים מהווים פתרון יעיל במאבק בתיירות יתר, אך לאור הנזקים הכלכליים שהסבה מגפת הקורונה למגזר התיירותי – ממשלות מקבלות בזרועות פתוחות כל מקור הכנסה חדש.

איך משתמשים במס תיירים?

כלל מדינה משלה לגבות מס תיירים, וכך גם המטרות להן יוקצו ההכנסות. כך למשל, לפי אתר התיירות הרשמי של אינדונזיה, מס התיירים בבאלי בסך 150,000 רופיה אינדונזית (34 שקלים) לאדם, נותב להגנה על בתי הגידול הטבעיים של האי, חיזוק התרבות המקומית ושיפור שירותי התיירות והמורשת.

בוונציה, סגנית העיר ונטוריני אומרת שההכנסות ממס הלינה "מבטיחות שירותים טובים יותר לעיר ייחודית שיש לה עלויות תחזוקה גבוהות יותר בהשוואה למקומות אחרים בעולם. המרכז ההיסטורי מטואטא באופן ידני מכיוון שלא ניתן להשתמש במשאיות או באמצעים מכניים אחרים. באופן דומה, שינוע הסחורה נעשה דרך המים ולא ביבשה, עם כל העלויות הכרוכות בכך".

מה מטיילים צריכים לדעת על מס תיירים?

הדבר החשוב ביותר שיש לדעת הוא אם תחויבו עבור שהות של לילה, ואם כן, מהו הסכום וכיצד הוא ייגבה. בעוד שרוב המקומות יקבלו תשלום באמצעות כרטיס אשראי, סביר להניח שיש עדיין מי שמבקש כסף מזומן, אז הגיעו מוכנים לכך.

בדקו גם האם עליכם לשלם מיסי תיירות שונים עבור השהייה שלכם. ברצלונה גובה מס לינה בסך 3.25, אך המבקרים צריכים גם לשלם אגרה אזורית בקטלוניה, מה שהופך את סך התשלום ל־6.75 אירו לאדם ללילה. פריז גובה אף היא מס לינה ומס אזורי, שניהם מוכפלים בימים אלה כדי לממן את עלויות התחבורה במהלך האולימפיאדה שתערך השנה בחודשי יולי־אוגוסט.

גם העמלות משתנות ללא הרף. אמסטרדם העלתה לאחרונה את מס הלינה שלה ל־12.5 ​​אחוזים מסך התשלום למלון – העמלה הגבוהה ביותר שנגבית באירופה. מספר יעדים שטופי שמש בדרום אירופה נקטו אף הם בצעדים דומים: מחוז אלגארבה (Algarve) בפורטוגל הציג לאחרונה מס תיירים, בעוד שהאיים הקנריים וטנריף עתידים לעשות זאת בשנת 2025.

לחילופין, וולנסיה בספרד ביטלה זה עתה את התוכניות להטלת מס תיירים, בטענה שזה "לא הוגן ומיותר", בעוד שיוון שינתה לאחרונה את שם המס שהיא גובה ל'עמלת חוסן למשבר אקלים".

בבריטניה, הפרלמנטים הנפרדים של סקוטלנד, אנגליה וויילס הובילו לחקיקה שונה. סקוטלנד הציגה לאחרונה היטל, בעוד שהממשלה הוולשית שוקלת כיצד להעניק לרשויות המקומיות את הסמכות לעשות זאת בהתאם לשיקול דעתן. למרות שאין חקיקה מוסדרת באנגליה, מספר מחוזות כמו מנצ'סטר, ליברפול ודורסט (Dorset) מאפשרים למלונות מקומיים לגבות מיסי תיירים. כמו כן, בשנה הבאה האיחוד האירופי יחל לגבות תשלום עבור ויזת תייר מאזרחי מדינות שאינן באיחוד האירופי, בגובה של 7 אירו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן