האיים המלדיביים הופכים ליעד חופשה יותר ויותר פופולארי בקרב אלו המבקשים לנוח ולהתאושש מתלאות היומיום על שפת ים שטוח להפליא בגון ירקרק־כחלחל. אך למדינה יש גם צד הרפתקני – הכולל גלישת מצנח (קייט סרפינג), דיג בים עמוק וגלישת גלים. רבות מהפעילויות קשורות באוקיינוס רחב הידיים, ומעטים היעדים בעולם שמציעים תנאים כה אטרקטיביים לשנורקלינג. הנה מספר פעילויות המוצעות בין אָטוֹלי האלמוגים הציוריים.

(קראו עוד על חופשה באיי סיישל, ארכיפלג אפריקני עם הרי גרניט, חיות בר טרופיות ושקיעות לוהטות על שפת המים.)

צאו לקייט סרפינג

גולשי קייט מומחים עשויים למצוא את התנאים באיים המלדיביים כלא מאתגרים מספיק, אך בעבור מתחילים זהו המקום האידיאלי; רוחות מתונות, מי לגונה רגועים וחמימים, ברים צוננים על החוף ומקומות לינה במרחק נגיעה מהים. זהו באמת המקום המושלם ללמוד ולהשתפר. החודשים המומלצים לביקור הם ממאי עד אוקטובר, כאשר הרוחות הדרום מערביות נעות במהירות שנעה בין 27 ל־40 קילומטרים לשעה בממוצע. מעט מאתרי הנופש המלדיביים עם לגונות הפונות לכיוון הרוח כוללים בתי ספר לגלישה, המציעים השכרת גלשנים והדרכה. אתרי הנופש המומלצים הם: ,Cocoon Maldives  Sun Siyam Olhuveli ו־Carpe Diem.

הפליגו בים

שיט בדוגיות והפלגות על ספינות מפרש ערביות מסורתיות מסוג דאו (dhows) מומלצים במיוחד למבקרים. אך בשביל אסקפיזם אמיתי, חפשו קטמרן – המרווח והיציב ביותר מבין היאכטות המוצעות להשכרה. לאחר התרת החבלים ממעגני בתי המלון, ימאים מתחילים יכולים לצאת להפלגות בין אטולים, איים, אתרי נופש וכפרים חלומיים. 

שנורקלינג על יד האי דהיגאלי 

באטול באה (Baa), הגיאולוגיה הימית מזרימה לתוך מפרץ הניפארו (Hanifaru) שפע פלנקטון, ובעקבות כך גם מביאה לשגשוג הדגה שניזונה ממנו. מיוני עד נובמבר, שמורה זו שהוכרה כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו מקדמת בברכה להקות דגי סחוס, והופכת לאחד מאתרי ההזנה האוקיינוסים הגדולים בעולם. הדגים מסתחררים במה שנקרא מתקפת זלילה, כאשר כסופי־צד וכרישים מצטרפים לעיתים קרובות לחגיגה. הישארו באי דהיגאלי (Dhigali), באטול ראה (Raa) שאינו רחוק ממפרץ הניפארו, מה שהופך אותו למקום המושלם לשנרקל. צפו למי ים בגון אינדיגו השופעים תוכינוניים, שושנונים, צבי ים ושוניות אלמוגים ממגוון סוגים. 

ניתן למצוא טונה וטונית מוארכת (wahoo)
ניתן למצוא טונה וטונית מוארכת (wahoo) ברחבי האי קוראמטי (Kuramathi). WORLD OF ASIA, ALAMY

הצטרפו לקבוצת שימור צבים

זוהי טעימה מגן עדן שגם מועילה לעולם – שבוע התנדבות באי נאיפארו ( (Naifaruלצד הביולוגים הימיים של המרכז הימי אטול (Atoll Marine Center). המוקד שלהם הוא צבים, בין אם אבקועים (צבונים) שחולצו מסחר בלתי חוקי בחיות מחמד, ובין אם שיקום שלהם לאחר שהסתבכו ברשתות דיג. התוכנית גם נותנת למתנדבים הזדמנות לטפל בשוניות אלמוגים ולאסוף נתונים לצד קהילות דייגים מקומיות. המתנדבים מסיימים את התוכנית עם ניסיון בשימור ימי בינלאומי ותחושת סיפוק שסייעו במאמצי השימור של מערכות אקולוגיות מאוימות. 

טעימה מהאיים המלדיביים האמיתיים

בכדי לקבל טעימה מחיי האי האותנטיים, הזמינו שיעור בישול עם המקומיים, שמתחיל בשווקים הרעועים של הבירה מאלה (Malé). בשוק המקומי הממוקם על קו המים יש פירות וירקות, ביגוד, מלאכות יד, ואגוזי קוקוס שנמכרים עם קשית. שוק הדגים הוא מוקד העניינים התוסס של התעשייה המרכזית במדינה. לאחר שאספתם מגוון מרכיבים מעוררי תיאבון, תחזרו למטבח ביתי להכין ארוחת צוהריים עם משפחה מקומית: אולי מאס הוני (mas huni), תערובת של טונה, בצל, קוקוס, ליים וצ'ילי, או בארבו ריהה (barabo riha, קארי דלעת) עם אורז, ופירות טריים לקינוח.

נסו לדוג בשיטת "תפוס ושחרר"

בהתחשב בכך שדגת הים היא עמוד התווך של כלכלת המלדיביים ושרוב המלונות מציעים טיולי דיג, זה הכרחי שהנופשים יוודאו שמיישמים במהלכם מדיניות בת־קיימא. בטיול דיג מהאי קוראמטי (Kuramathi) הידידותי למשפחות, האורחים מפליגים מהמעגן של אטול רסדו (Rasdhoo) למים עמוקים יותר, שבהם שוחים החבר'ה היותר הגדולים של האוקיינוס ההודי – צנינית ענק, דקרים, טונה, טונית מוארכת וברקודה, כולם מינים מרשימים וגדולי ממדים. אך אחרי הריגוש הראשוני שמגיע בעקבות דיג מוצלח, כל דג שנתפס משוחרר בחזרה לאוקיינוס, פעולה המיטיבה עם הדייגים המקומיים ועם האיים המלדיביים כאחד.

לצלול פנימה

הבעיה של צוללנים באיים המלדיביים היא ריבוי הבחירות. במדינה ש־98 אחוזים משטחה הוא ים, איך בוחרים במלון נופש אחד בלבד? התשובה: אתם לא. באטול ארי (Ari) ובאטול צפון ודרום מאלה (Malé) ניתן להפליג בספינה שבה ישנים וממנה גם יוצאים לצלול, המאפשרת גישה למקור בלתי נדלה של אתרי צלילה המשתנים בהתאם לעונה: צלילה חופשית וצלילת מכשירים; ביקור באתרי התקבצות של דגי מנטה ב"תחנות ניקוי", במסגרתן הן עוברות ניקוי על ידי דגי מורי אלילי, או ביקור בשוניות אלמוגים בתוליות הרוויות במיני יצורי ים צבעוניים. 

ברכת השמש

צמרות עצי דקל מתנועעים ברוח החמה, חול שנראה כמו אבקת סוכר ורסיסי מי ים קרירים. כוחם של איים טרופיים קטנים אלה לרענן את הגוף והנשמה הופך אותם ליעד אידיאלי לריטריט יוגה. מספר פעמים בשנה, האי תודו (Thoddoo) מארח תוכנית הכשרה בהנחיית מורים ליין־יאנג יוגה, תרגול טאואיסטי המשלב רצפים דינמיים ותנוחות סטטיות שנמשכות עד חמש דקות שמטרתן לטפח איכויות של כוונון והאטה. זו לא חופשת הבטן־גב הטיפוסית שלכם; זו הזדמנות להתחדשות עצמית אמיתית.

גלשו בסאפ

ממבט ראשון האי טולוסדו Thulusdhoo) באטול קאפו (Kaafu) לא נראה מרשים במיוחד: חציו חול וחציו שיחים יבשים. עם זאת, המים שמסביב לו הם חלומו של כל גולש סאפ. הקצה המערבי של האי מציע ים שלו, רדוד וחמים כל הדרך עד לאי גספינולו (Gasfinolhu) השכן, שעל חופיו מתנוססות גבעות חול לבנות. מהחוף הדרום־מזרחי יש מסלול שיט מהנה שסובב את האי הפראי פוראגאנדו (Furaagandu), שבו תמצאו אדוות גלים קטנות המניעות את הגלשן במקצב מערסל. 

גלישת גלים באין מפריע

בעוד שאתרי הגלישה באטולים הצפוניים סובלים כעת מצפיפות יתר, השונית החיצונית של האי היטאדהו (Hithadhoo) מושכת מספר מועט של גולשים ואולי מספר דולפינים סקרנים. צפו לגלים ידידותיים שהופכים עד מהרה ל"צינורות" – החלל המעוגל שנוצר בתוך הגל – המהווים משאת נפש של כל גולש. זהו אחד מבין מספר אתרי גלישה שהונגשו על ידי Tropicsurf, חברת גלישה אוסטרלית הפועלת בין היתר במלדיביים ומציעה שיעורים, השכרת גלשנים וטיולים לאטולים שמסביב. לאחר שתחזרו אל החוף, נסו את טיפולי היוגה והספא כדי להקל על השרירים הדואבים.

האיים המלדיביים הם המקום המושלם לגלישת סאפ
מי הים החמימים והשלווים של האיים המלדיביים הם המקום המושלם לגלישת סאפ. צילום: GRAPHIXEL

לקראת הביקור

מה מומלץ להביא?

מלבד הדברים החיוניים הרגילים, כדאי להביא מצלמה עמידה למים כמו גו פרו (GoPro), תיק מוגן מים להובלה בטוחה של חפצים חשובים לאיים, ומגבת לייבוש מהיר. אם אתם מצטרפים לסיור מאורגן אין צורך להביא ציוד שנורקל וסנפירים משלכם, מכיוון שהם בדרך כלל מסופקים במקום. עם זאת, במידה שאתם מרכיבים משקפיים מומלץ להביא מסכת שנורקל ייעודית. אם אתם נוסעים לשיט הביאו מזוודה קלה לנשיאה, מכיוון שתצטרכו להתנייד איתה בתוך הסירות ומחוצה להן ולרוב אין בהן שפע של מקום. הביאו את כל מה שאתם חושבים שתצטרכו, מכיוון שמספר החנויות הוא מועט והן עשויות להיות מרוחקות מהאי שבו תשהו. 

מה ללבוש?

מאחר שרוב הפעילויות במלדיביים קשורות בים, סביר להניח שתמצאו את עצמכם לעיתים קרובות רטובים, כך שכדאי להביא בגדי החלפה בכדי לאפשר לבגדים הרטובים להתייבש. השמש עשויה להיות יוקדת בחלק זה של העולם, כך שייטב אם תביאו עמכם כובע רחב שוליים, קרם הגנה וחולצה עם שרוולים ארוכים ללבוש בזמן השחייה. הביאו בגדים צנועים לזמן הביקורים באיים המאוכלסים בתושבים מקומיים (שבהם מקובל לבוש שמרני יותר מאשר באתרי הנופש) כולל חולצות רפויות עם שרוולים ארוכים ומכנסיים קלים, או שמלה עד מתחת לברך. 

שמירה על בטיחות בזמן שנורקלינג

בעוד שהמים סביב המלדיביים בטוחים בדרך כלל, הסכנות הרגילות של שחייה באוקיינוס פתוח תקפות. לכן מומלץ שיהיו לכם כישורי שחייה בסיסיים, הישמעו להוראות המדריך, היו ערים למיקום שלכם ביחס לקבוצה ונסו שלא להתרחק ממנה יתר על המידה. כדאי לדעת גם איך להתמודד עם זרם סחף: לשחות במקביל לחוף, מחוץ לנתיב הזרם.

האם עליי לדאוג מכרישים או מחיות ימיות אחרות?

בעוד שכרישים באיים המלדיביים, ממפרקתן הבינים, כריש לווייתני, כריש ארך־גף וכריש שחור־ שוליים אינם מזיקים בדרך כלל, כרישים טיגריסיים, שיכולים להיות אגרסיביים יותר, מבקרים לעיתים באטולים הדרומיים של המלדיביים ולעולם לא ניתן לשלול את נוכחותם. הימנעו מלגעת בשוניות כלשהן, הן כדי להגן עליהן מפני נזק והן כדי להימנע מעקיצה או נשיכה של יצורים ימיים כגון עקרבנוניים ואבנונים. ככלל, שמרו מרחק מחיות הים בכל עת – אפילו צבים יכולים לנשוך אם מתגרים בהם.

בכמה כסף מזומן כדאי להצטייד?

אין כספומטים מחוץ לבירה מאלה (Malé), אז ודאו שאתם מביאים איתכם את כל המזומנים שתצטרכו. דולר אמריקני הוא המטבע המומלץ ביותר מכיוון שהרופיה המלדיבית אינה ניתנת להמרה ולא ניתן לרכוש אותה מראש. נהוג לתת טיפ לספקי שירותים – כגון מלצרים – בסביבות עשרה אחוזים מהחשבון הסופי, ולצוות הספינה בסביבות 15-10 דולרים אמריקניים לאדם ליום. מסיבות דתיות, אלכוהול לא זמין לרכישה באיים שבהם חיים תושבים מקומיים, אך למרות שהוא נמצא באתרי נופש ועל סיפון הספינות – הוא יכול להיות יקר: עלותו היא כ־40 דולרים אמריקנים לבקבוק יין בינוני.

מתי לנסוע?

הטמפרטורות בדרך כלל נעות בין 25 ל־30 מעלות צלזיוס לאורך כל השנה. החודשים שבהם התיירות היא בשיאה הם בין דצמבר לאפריל, כאשר מזג האוויר הוא היבש ביותר והלחות בשפל. העונה הגשומה נמשכת ממאי עד נובמבר. כדאי גם לשים לב מתי חל הרמדאן, מכיוון שעשויות להיות הגבלות מסוימות על אוכל ושתייה באיים המאוכלסים בתושבים מקומיים. ריכוז החיות הימיות הנודדות כמו כרישים לוויתניים ודגי מנטה עולה משמעותית בין החודשים יוני ואוקטובר.

(קראו עוד על יעדים בעולם שמומלץ לבקר בהם במהלך חודש ספטמבר.)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצטרפו לניוזלטר של נשיונל ג'יאוגרפיק וקבלו גישה ל-3 כתבות חינם מדי חודש:

כתובת אימייל זו תשמש אותך להתחברות לאתר ופתיחת 3 כתבות לבחירה מדי חודש

פרטי התקשרות

לשירות הלקוחות של המגזין או בכל ענין ושאלה בנוגע למנוי שלך, נא ליצור איתנו קשר באמצעות טופס יצירת-קשר

או בטלפון 08-9999410

רשומים?

דילוג לתוכן